Tak mě napadlo, že Cizinka a jiní by těmi statistikami tak "neotravovali" (=neodkazovali se na ně), kdyby pořád někdo nechtěl slyšet a číst, kde se bere ta jistota, že rodit doma je (taky) správná (=nehazardní) varianta.
Ona ta jistota (a teď mluvím za sebe) se bere v tom, že to tak cítím, jenže to se jako důkaz nebere. To se nedá přečíst, to se nedá nahmatat. Nemám to tak, že bych si přečetla statistiku a podle ní se rozhodla, kde porodím. A skoro bych řekla, že takhle nepostupoval nikdo. Asi každému je jasné, že když podle statistiky vychází na 30. června teplota kolem 25°C, ještě neznamená, že nemůže být 35°C nebo 15°C.
Jenže když podle statistiky vychází třeba vyšší pravděpodobnost nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku těm, kdo trpí zácpou, tak to může někoho posunout k tomu, že si řekne: "Aha, zácpou trpím, měl bych s tím něco dělat." anebo že kuřačkám se rodí děti s nižší porodní váhou: "To je prima, že nekouřím, mám o starost méně."
Tak tolik ke statistikám. (Cizinko nic proti nim, jsem ráda, že víš, kde je najít, a co v nich je!
)