Po precteni diskuse v predchozim a tomto clanku jsem nabyla jednoho dojmu: situace v ceskych porodnicich neni ruzova a urcite bych se bala, ze pokud by moje Dr. napr. onemocnela, tak narazim na nejakeho spatneho Dr., ktery napr. nebude mit mnoho zkusenosti, ktery nebude chtet se mnou diskutovat, pristoupit na moje predstavy o co nejprirozenejsim porodu apod. (Nejaka nerudna sestra me fakt nerozhodi). Naproti tomu, kdybych chtela rodit doma, tak proto ze nejsem odbornik v tomto oboru a nespolehala bych se jen na svoje nastudovani dane problematiky (jeden to opravdu nemuze za par mesicu nastudovat, praxe je daleko dulezitejsi), tak bych se obratila na zkusenou PA. Ale ted si kladu otazku, co kdyz takova PA bude natolik naklonena domacim porodum, bude si chtet zvysit svoji statistiku, nebude si chtit pripustit ze nastaly problem nezvladne a porod zkonci odjezdem do porodnice (a to uz vubec nemluvim o tom, ze tam neni trestni zodpovednost)? Nejak se mi z diskuse zda, ze priznivkyne domaporodu jsou zapalene prilis "pro vec" a jakykoliv extrem je spatny, jak v porodnici, tak doma. A neargumentujte tim, ze vsechny PA jsou odbornice na svem miste, stejne tak jako to neplati o Dr. ani o jinych profesich.
Předchozí