Vazne Svetlano???
Dekuji ti za starost o moji vychovu, ale ujistuji te, ze jsem s ni naprosto spokojena.
Predlozim ti nektere principy, ktere zasadne pouzivam.
1)Lhat se nesmi a lez smi byt oznacena za lez. Lez zamerena proti nejake skupine lidi je obzvlast hanebna. (To je vse co mam rict k tomu, ze Lenku povazuji bud za lharku (spise) nebo za nevzdelatelnou osobu, a mam k tomu argumentu dost)
2)Moje a jinych pravo na nazor je samozrejma. Nemusim to neustale pripominat.
3) S kazdem nazorem se smi diskutovat, i tim mym a s tim cizim, na to jsou diskuse,
4) Kdyz chci pusobit inteligentne, nesmim zapomenout, co jsem se naucila ve skole. Vyhledavat informace a posuzovat jejich relevance. Kazde tema vyzaduje specificke znalosti,
5) kdyz potkam se s nejakym neobvyklym nazorem ci postojem, se radeji ptam, nez odsuzuji.
6) Kdyz neco nevim, se zeptam,
7) Neni hanba byt vzdelanym, vedet neco a mluvit vzdelanym jazykem. Cizi vedomosti neurazi ani mne, a moje nemuzou nikoho urazit,
8)Kdyz nekdo neco nerozumi, smi se zeptat, rada odpovim,
9) Pred tim, nez vstoupim do diskuse, prectu co oponovana osoba pise ve snaze pochopit jeho nazor. Budu mu pozorna, a budu cist co pise.
10) Kdyz mi nekdo predlozi dukazy, odkazy na clanek, podivam se na nej. Neni hanba dozvedet se neco noveho.
Asi jsme vychovane velice ruzne, ze? Vychovavej radej svoje broucci, ja to jiz nepotrebuji. Urcite nechci byt prevychovavana na uroven nekterych zde diskutujicich.
Předchozí