Heleno, jsi fakt Helena, nebo doktor Záhumenský, nebo Uzel? Papouškuješ totiž přesně to, co říkají tito pánové. Osobně mám o českých nízkých porodních číslech své mínění: nikde jinde na světě není tak vysoké procento potratů z lékařské indikace jako u nás - prostě se v zahraničí dá šance i dětem, které jsou u nás utraceny rovnou ještě v děloze a to je vše. Navíc máme trochu měkčí normy pro to, co je ještě možné nazvat potratem a co je už porod mrtvého dítěte - jen si to přečti. Ani ve světě se našim dobrým číslům příliš nevěří. Ne že by naše porodnictví bylo tak špatné, ale prostě není tak dobré, jak se nám snaží nabulíkovat. A vysvětli mně, prosím, jak je možné, že nejlepší porodní čísla má Švédsko - a přitom se tam běžně rodí v porodních domech, domácí porod je běžnou nabídkou systému, po porodu tam nikoho nezdržují v porodnici jako u nás. Já sama za sebe jsem byla vždy schopna si nést rozhodnutí sama za sebe. Spíš mně připadá, že naši lékaři pořád nehiodlají uznat, že žena je svéprávný a samostatný člověk a měli by s ní hovořit - a to nejlépe v tázacích větách, jestli s tím či oním souhlasí, jinak to totiž do budoucna nepůjde!
Předchozí