Přidat odpověď
Gyros
Řecká grilovací směs koření oblíbená pro svou specifickou chuť. Používá se jako základ ke grilování masa i k přípravě zeleniny a sosů.
Složení: oregáno, sušené vločky sladkých a pálivých paprik, rozmarýn, máta, saturejka, šalvěj, sušená cibule a česnek, glutaman, krystalky mořské soli, petržel atd.
Potkal jsem takovou chytrou mašinku, moc se mi líbila a proto jsem ji musel koupit. A když je na mlejně, tak se musí používat. Tak tedy, mám rád grilované, moji přátelé také, venku to nejde a doma pouze úsporně. Proto mašinka.
Jako první ňamůtku udělám Gyros, ovšem ne takový, který je nabízen v restauracích na pánvi.
Gyros lze dělat vlastně ze všech druhů mas, kuřecí, vepřové a jehněčí, méně z hovězího.
Při přípravě gyrosu jsou důležité dvě věci, které jsem vymangelil z jednoho starého řeka v Hamburku a já to tajemství vykecám: 1. cibuli na marinování důkladně rozmixovanou, 2. bobkový list - taktéž rozmixovat - rozdrtit nebo umlýt. Upozorňuji bez těchto dvou chuťovůní je gyros fádní a česky hospodský.
Maso na gyros je dobré marinovat alespoň 12 hodin v ledničce nebo v chladu. Zvolené maso nakrájím na tenké plátky přiměřené k otočnému talířku gyroso-strojku. Čekám-li dámskou společnost - tak kuřecí, a mají-li přijít chlapi tak jehněčí. Vepřové také není k zahození, ale musí se více kořenit.
Nakrájené maso kořením podle chuti bazalkou méně, oregánem - pro dobrou mysl hodně, pepř, sůl a hlavně mixovanou cibuli a drcenomletý bobkový list. Takto kořeněné maso uložím do kameninové nádoby (je nejlepší) a nechám 8 - 12 hodin marinovat.
Před grilováním maso pečlivě navléknu na jehlici a na vrcholek masa neškodí přidat plátek nebo dva dobrého uzeného špeku. Lepší je ale vydlabaná cibule, naplněná soleným máslem, které při grilování stéká po masíčku. A je to.
Zaziky jistě znáte a nebo dochucený bílý jogurt s trochou česneku, salátové okurky, pepřem a solí. Neškodí přidat něco mletého nebo drceného bobkového listu.
Dobrou chuť Osamělý vlk
Krůtí gyros rolky
kategorie: krůta či krocan
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca
Ingredience:
4 krůtí plátky,
4 plátky eidamu,
4 plátky šunky,
200 g baby karotky,
1 pórek,
koření gyros,
máslo,
sůl
Příprava:
Plátky masa naklepeme, osolíme a posypeme kořením gyros. Pórek omyjeme a nakrájíme na 4 díly. Na každý kousek masa dáme plátek šunky a sýra, obložíme baby karotkou, pórkem a zabalíme.
Rolky vložíme do pekáčku s rozpuštěným máslem a za občasného podlévání je dusíme doměkka.
Doporučená příloha:
Vhodnou přílohou jsou opečené brambory.
Gyros
kategorie: vepřové_maso
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca
Ingredience:
potřebujeme:
400 g vepřového masa,
směs koření gyros,
hlávku ledového salátu,
okurku,
250 g rajčat,
stroužek česneku,
300 g bílého jogurtu,
hrst nasekané pažitky,
2 lžičky citronové šťávy,
pepř,
sůl,
4 housky,
olivy,
citron na ozdobu.
Příprava:
Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme koření gyros a smažíme na oleji 10 minut. Utřený česnek smícháme s jogurtem a pažitkou, přidáme citronovou šťávu, pepř a sůl.
Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme rozkrojené housky. Pečivo přiklopíme na talířku a zdobíme plátkem citronu a olivami.
Doporučená příloha:
Kuřecí řízky gyros
kuřecí řízky, koření gyros, mletý zázvor, česnek, hladká mouka, olej, worchestrová omáčka, sójová omáčka, chilli omáčka, tmavá jíška, smetana
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, posypeme gyros kořením, zázvorem a utřeným česnekem. To celé obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme. Přidáme lžíci worcestrové omáčky, sójové omáčky a chilli omáčky (dle chuti), zalijeme trochou vody, pokud je štáva příliš řídká zahustíme tmavou jíškou a nakonec přidáme smetanu. Jako příloha se hodí smažené neloupané brambory,
Kuře na zelí II. Potraviny: kuře, koření Adzika nebo Gyros, kysané zelí, máslo, černé pivo Postup: Kuře v celku mírně prosolíme, prosypeme kořenící směsí Adzika nebo Gyros (záleží na vašich chutích), vnitřek vyplníme kysaným zelím co se vejde. V pekáči nějakou dobu na másle dusíme s víkem, podléváme černým pivem, až je měkké, sundáme víko, polijeme pro kůrku pivem a pečeme podle potřeby. Přílohy: americké brambory
Řecký gyros
Doba přípravy: 35 min. Počet porcí: 4 INGREDIENCE: 375 g vepřového nebo kuřecího masa, gyros koření, hlávka ledového salátu, 1 okurka, 250 g rajčat, stroužek česneku, 300 g bílého jogurtu, hrst nasekané pažitky, 2 lžičky citronové šťávy, sůl, pepř, 4 housky, černé nebo zelené olivy a plátky citronu na ozdobu POSTUP
PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou, přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř. Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme 4 rozkrojené housky. Pečivo přiklopíme a na talířku zdobíme na plátkem citronu a olivami.
Gyros se zeleninou a jogurtovou omáčkou Hodnocení: -
Ingredience 5 vepřových řízků, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, špetka pepře, 1/2 lžičky oregana, sůl, 3 cibule, 3 papriky (nejlepší každá jiné barvy), tuk.
Jogurtová omáčka: 3 kelímky bílého jogurtu, svazek pažitky, sůl, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku. Postup přípravy Maso nakrájíme na úzké proužky, 2 stroužky česneku nakrájíme na velmi jemno. V míse promícháme maso, sekaný česnek, koření, sůl a několik lžic oleje. Necháme asi 3 hodiny odpočinout. Cibuli nakrájíme na plátky, papriky na nudličky. Potom za stálého míchání opečeme zprudka maso i s olejem (ve kterém bylo naloženo) na suché pánvi. Měkké maso vyjmeme, na pánev vsypeme zeleninu a asi 10 minut dusíme. Pak přidáme zpět maso, promícháme a prohřejeme. Dáme na talíř a přeléváme jogurtovou omáčkou. Na omáčku promícháme jogurt s olejem, 2 stroužky lisovaného česneku, solí a sekanou pažitkou. Podáváme s opečeným toustovým chlebem.
Gyros s tzatziki Doba přípravy: 0 min. Počet porcí: 0 INGREDIENCE: Gyros: 400 g vepřové kýty, koření na gyros, sůl, tuk
Tzatziki: 1 měkký odtučnělý tvaroh, 4 lžíce zakysané smetany, 2 stroužky česneku (velké), sůl, pepř, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce sekaného kopru, olej, koření tzatziki POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky. Koření rozmícháme s několika lžícemi oleje a v této směsi necháme maso marinovat asi 2 hodiny. Potom osmahneme maso do hněda. Připravíme tzatziki a přelijeme přes maso nebo dáme do misky a kousky masa v něm namáčíme. Podáváme s hranolky nebo s bagetou. Na tzatziky promícháme tvaroh, smetanu, lžíci oleje, osolíme, okořeníme, přidáme nastrouhanou okurku a sekaný kopr. Dobře promícháme.
Předchozí