| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Gyros
Řecká grilovací směs koření oblíbená pro svou specifickou chuť. Používá se jako základ ke grilování masa i k přípravě zeleniny a sosů.
Složení: oregáno, sušené vločky sladkých a pálivých paprik, rozmarýn, máta, saturejka, šalvěj, sušená cibule a česnek, glutaman, krystalky mořské soli, petržel atd.


Potkal jsem takovou chytrou mašinku, moc se mi líbila a proto jsem ji musel koupit. A když je na mlejně, tak se musí používat. Tak tedy, mám rád grilované, moji přátelé také, venku to nejde a doma pouze úsporně. Proto mašinka.
Jako první ňamůtku udělám Gyros, ovšem ne takový, který je nabízen v restauracích na pánvi.
Gyros lze dělat vlastně ze všech druhů mas, kuřecí, vepřové a jehněčí, méně z hovězího.
Při přípravě gyrosu jsou důležité dvě věci, které jsem vymangelil z jednoho starého řeka v Hamburku a já to tajemství vykecám: 1. cibuli na marinování důkladně rozmixovanou, 2. bobkový list - taktéž rozmixovat - rozdrtit nebo umlýt. Upozorňuji bez těchto dvou chuťovůní je gyros fádní a česky hospodský.
Maso na gyros je dobré marinovat alespoň 12 hodin v ledničce nebo v chladu. Zvolené maso nakrájím na tenké plátky přiměřené k otočnému talířku gyroso-strojku. Čekám-li dámskou společnost - tak kuřecí, a mají-li přijít chlapi tak jehněčí. Vepřové také není k zahození, ale musí se více kořenit.
Nakrájené maso kořením podle chuti bazalkou méně, oregánem - pro dobrou mysl hodně, pepř, sůl a hlavně mixovanou cibuli a drcenomletý bobkový list. Takto kořeněné maso uložím do kameninové nádoby (je nejlepší) a nechám 8 - 12 hodin marinovat.
Před grilováním maso pečlivě navléknu na jehlici a na vrcholek masa neškodí přidat plátek nebo dva dobrého uzeného špeku. Lepší je ale vydlabaná cibule, naplněná soleným máslem, které při grilování stéká po masíčku. A je to.
Zaziky jistě znáte a nebo dochucený bílý jogurt s trochou česneku, salátové okurky, pepřem a solí. Neškodí přidat něco mletého nebo drceného bobkového listu.
Dobrou chuť Osamělý vlk

Krůtí gyros rolky
kategorie: krůta či krocan
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca
Ingredience:
4 krůtí plátky,
4 plátky eidamu,
4 plátky šunky,
200 g baby karotky,
1 pórek,
koření gyros,
máslo,
sůl
Příprava:
Plátky masa naklepeme, osolíme a posypeme kořením gyros. Pórek omyjeme a nakrájíme na 4 díly. Na každý kousek masa dáme plátek šunky a sýra, obložíme baby karotkou, pórkem a zabalíme.

Rolky vložíme do pekáčku s rozpuštěným máslem a za občasného podlévání je dusíme doměkka.
Doporučená příloha:
Vhodnou přílohou jsou opečené brambory.

Gyros
kategorie: vepřové_maso
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca
Ingredience:
potřebujeme:
400 g vepřového masa,
směs koření gyros,
hlávku ledového salátu,
okurku,
250 g rajčat,
stroužek česneku,
300 g bílého jogurtu,
hrst nasekané pažitky,
2 lžičky citronové šťávy,
pepř,
sůl,
4 housky,
olivy,
citron na ozdobu.
Příprava:
Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme koření gyros a smažíme na oleji 10 minut. Utřený česnek smícháme s jogurtem a pažitkou, přidáme citronovou šťávu, pepř a sůl.

Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme rozkrojené housky. Pečivo přiklopíme na talířku a zdobíme plátkem citronu a olivami.
Doporučená příloha:
Kuřecí řízky gyros
kuřecí řízky, koření gyros, mletý zázvor, česnek, hladká mouka, olej, worchestrová omáčka, sójová omáčka, chilli omáčka, tmavá jíška, smetana
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, posypeme gyros kořením, zázvorem a utřeným česnekem. To celé obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme. Přidáme lžíci worcestrové omáčky, sójové omáčky a chilli omáčky (dle chuti), zalijeme trochou vody, pokud je štáva příliš řídká zahustíme tmavou jíškou a nakonec přidáme smetanu. Jako příloha se hodí smažené neloupané brambory,


Kuře na zelí II. Potraviny: kuře, koření Adzika nebo Gyros, kysané zelí, máslo, černé pivo Postup: Kuře v celku mírně prosolíme, prosypeme kořenící směsí Adzika nebo Gyros (záleží na vašich chutích), vnitřek vyplníme kysaným zelím co se vejde. V pekáči nějakou dobu na másle dusíme s víkem, podléváme černým pivem, až je měkké, sundáme víko, polijeme pro kůrku pivem a pečeme podle potřeby. Přílohy: americké brambory


Řecký gyros

Doba přípravy: 35 min. Počet porcí: 4 INGREDIENCE: 375 g vepřového nebo kuřecího masa, gyros koření, hlávka ledového salátu, 1 okurka, 250 g rajčat, stroužek česneku, 300 g bílého jogurtu, hrst nasekané pažitky, 2 lžičky citronové šťávy, sůl, pepř, 4 housky, černé nebo zelené olivy a plátky citronu na ozdobu POSTUP

PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou, přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř. Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme 4 rozkrojené housky. Pečivo přiklopíme a na talířku zdobíme na plátkem citronu a olivami.


Gyros se zeleninou a jogurtovou omáčkou Hodnocení: -
Ingredience 5 vepřových řízků, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, špetka pepře, 1/2 lžičky oregana, sůl, 3 cibule, 3 papriky (nejlepší každá jiné barvy), tuk.
Jogurtová omáčka: 3 kelímky bílého jogurtu, svazek pažitky, sůl, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku. Postup přípravy Maso nakrájíme na úzké proužky, 2 stroužky česneku nakrájíme na velmi jemno. V míse promícháme maso, sekaný česnek, koření, sůl a několik lžic oleje. Necháme asi 3 hodiny odpočinout. Cibuli nakrájíme na plátky, papriky na nudličky. Potom za stálého míchání opečeme zprudka maso i s olejem (ve kterém bylo naloženo) na suché pánvi. Měkké maso vyjmeme, na pánev vsypeme zeleninu a asi 10 minut dusíme. Pak přidáme zpět maso, promícháme a prohřejeme. Dáme na talíř a přeléváme jogurtovou omáčkou. Na omáčku promícháme jogurt s olejem, 2 stroužky lisovaného česneku, solí a sekanou pažitkou. Podáváme s opečeným toustovým chlebem.

Gyros s tzatziki Doba přípravy: 0 min. Počet porcí: 0 INGREDIENCE: Gyros: 400 g vepřové kýty, koření na gyros, sůl, tuk
Tzatziki: 1 měkký odtučnělý tvaroh, 4 lžíce zakysané smetany, 2 stroužky česneku (velké), sůl, pepř, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce sekaného kopru, olej, koření tzatziki POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky. Koření rozmícháme s několika lžícemi oleje a v této směsi necháme maso marinovat asi 2 hodiny. Potom osmahneme maso do hněda. Připravíme tzatziki a přelijeme přes maso nebo dáme do misky a kousky masa v něm namáčíme. Podáváme s hranolky nebo s bagetou. Na tzatziky promícháme tvaroh, smetanu, lžíci oleje, osolíme, okořeníme, přidáme nastrouhanou okurku a sekaný kopr. Dobře promícháme.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.


(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.