Hano,
díky za to, co píšete. Mám pocit, že naše společnost si vyvinula mimořádně alibistický slovník. Když slyším, kolik maminek jde na všechna vyšetření, "aby bylo všechno okolo miminka dobře ošetřeno" - a ve skutečnosti nejde o žádné ošetření, ale jen o to, aby se maminka mohla rozhodnout, jestli své dítě přijme, nebo je nechá zabít... Nemůžu si pomoct, jednou je to započatý život, který by bez přerušení zvenku pravděpodobně sám neskončil - co to tedy jiného než zabití je? Nesoudím ty, které se k něčemu takovému rozhodnou, jen si myslím, že je alespoň dospělé nazývat své skutky pravým jménem a neschovávat se za eufemismy.
Přijde mi kruté, že umírají zdravé děti, případně děti s vadou dobře slučitelnou se životem (třeba právě DS) jen proto, že lékař maminku vystrašil, nepodpořil... nebo hůř, že se rodičům takové dítě "nehodí". Když jsem slyšela jednu maminku mluvit o tom, že tentokrát Kačenka nevyšla kvůli genetickým testům, tak zkusí Kačenku někdy příště, bylo mi zle. Kačenku už totiž nikdy nezkusí - každý má jen jednu šanci a Kačenka o tu svoji už přišla. Narodí se jim možná jiné dítě, ale tohle nechali zemřít a nedá se to oddiskutovat.
Nakonec si říkám, že je možná dobře, že v době, kdy naše mámy byly těhotné, tak důkladné (a tak omylné) diagnostické metody nebyly - kdoví, kolik z nás by tady rozhodně debata o tomto tématu nemusela trápit.
Omlouvám se za trochu osobní tón, ale kdyby se moje máma kdysi dala přemluvit, tak tady dnes nejsem - měla jsem být naprosto životaneschopný ležák. Její rozhodnutí mě svým způsobem zavazuje - svoje dítě bych nedala, ať by bylo jakékoli.
Předchozí