Uf, tohle snad ani není k uvěření, jaké věci se tu šíří.
Při oGTT jde jen o to, že těhotná vypije množství cukru odpovídající 75g glukózy a změří se odezna jejího těla an tuhle zátěž. Takže je-li toto pro vás problém, pak vězte, že srovnatelné cukru množství je třeba ve 150g pečiva, v 700ml džusu, ve 100g čokolády atd atd. Opravdu nikdy jste nedaly pré svým těhotenským chutím? Nikdy nebyla žádná bagetka na posezení, což asi odpovídá tomu nnožství cukru? Žádný pořádný oběd se zákuskem poté? Protože pokud ne - pak je vše OK a je to vzorný přístup. Pokud ano, pak je toto shazování oGTT čistý a čirý alibismus. MMch. těhotenský diabetes je charakteristický mj. tím, že je maximální porce omezena cca na 60g sacharidů na jídlo (tzn. přeba bax. 100g pečiva + k tomu něco bez sacharidů), celkově je to asi 250-300g sacharidů denně. Tím, že se bude někdo zaklínat na straně jedné riziky oGTT a na straně druhé jíst neomezeně a dávat si sladkosti, čokoládky a dortíčky a pečiva (těstovin, brambor, rýže) co hrdlo ráčí - se ten člověk dosatává do zcela shizofrenní situace. Pokud někdo drží dietu a restrikcí sacharidů dobrovolně bez oGTT - výborně, tleskám a nemám problém.
Mmch. tato cukrovka se obvykle cukrem v moči neohlásí, ten se totiž vyskytuje při hodnotách cca nad 9 a protože se na lačno i při těhu-cukrovce drží hodnoty v normálu, je jeho pozitivita vzácná. A tak zatímco nalačno taková těhotná může mít klidně třeba 4,5 - po jídle to může naskočit třeba na 9-10 a to už opravdu JE problém, pro matku i dítě. A přitom stačí málo - omezit sacharidy a po jídle se věnovat pohybové aktivitě, aby se glukóza využila pro svalovou práci a tím odčerpala z krve...
Předchozí