Ještě musím dodat, že u nás je ze zdravotního poj. hrazen tripple test, ale není hrazen kombinovaný test.
Přitom přesnost kombinovaného testu je okolo 95%, tripple testu se uvádí 65% (čerpám info z porodnice.cz od Dr. Koutského). Tedy zrekapituluji, u nás se hradí ze zdrav. pojištění méně přesný test, ale nehradí se ten přesnější, který navíc "sdělí" výsledky v nižším stadiu těhotenství !!!
Minimálně po psych. stránce je bezesporu náročnější vyrovnávat se s negativními výsledky testů v pozdějším stadiu těhotenství spíše než v ranější stadiu. Pak je tu etická stránka věci a jsem sice laik, tj. zdrav. neodborník, přesto si troufám usuzovat, že i interrupce provedená dříve je pro tělo ženy menší zátěž nežli později.
K placení kombinovaného testu. Loni ho známá ještě neplatila, po mě letos platbu chtěli, že prý je od nového roku v pojištění změna. Navíc je tu úskalí, že ne každý gynekolog vám možnost kombinovaného testu nabídne. Kamarádka, letos těhotná, ho nemá, čeká ji jen tripple test, protože o kombinovaném nevěděla a lékařka jí o něm neřekla. Podle mne škoda, nepatříteli k těm, kteří jsou rozhodnuti tento test neabsolvovat.
Předchozí