Ahoj, možná na mě přilítne sprška opačných názorů, ale trošku si dovolím oponovat. Taky mám neskutečně živou dceru (2,5 roku), o které si celá obec říká, že je neskutečně živá a silná (shyby dělá pořád a leze po provaze:-o) Dobře vím, že nejlepší je pro ní volný pohyb, ale pokud je to potřeba (nebo spíš bylo, teď už je na to velká), aby v klidu jedla, tak se prostě pásy na židličce používaly, od toho tam jsou ne? To samé v kárce či kočárku, vždy jsem jí poutala, i když se kamarádky posmívaly, ale je to moje dítě, které se bude během chvilky řítit po hlavě dolu, protože jen tak klidně sedět a pozorovat okolí ho nebaví. Bezpečí dítěte pro mne bylo a je přednější než to, jestli se mu zrovna pásy líbí nebo ne, prostě jsme si na ně zvykli všichni včetně dcery.
A k postupu pojišťoven a sociálky... Pojišťovnu řešit nebudu, tam mi to přijde nefér s placením vícečetných úrazů, ale se sociálkou souhlasím. V dnešní době, kdy čísla týraných dětí jsou přímo alarmující, je to jedině dobře, že se někdo stará. My máme na zahradě klouzačku, na kterou vedou dřevěné schody. Děti od těch schodů mají na nohách modřiny a naší doktorce se to také nelíbilo a zkoumala, od čeho je děti mají. Je to dobře, že se zajímá, kdybychom patřili mezi idioty, co dětem ubližují, všimla by si toho. Víc mě naštve, když slyším, jak nějaké dítě chodilo dlouho s modřinami k doktorce i do školy (školky) a nikdo si toho nevšiml. Bohužel v dnešní době je dohled třetích stran na výchovu v některých rodinách nutností.
Když jsme dřív bydleli v paneláku, bydlela pod námi mladá rodina s dětmi. Často tam byl křik a bylo slyšet pláč dětí odněkud, jakoby byly zavřené. Nakonec jsme zavolali pomoc. Vyklubala se z toho docela povedená rodina. Otec gambler, matka alkoholička, večně opilá, mlátila a zavírala své děti, které musely být někde v šatně i několik hodin. Nevím, jak rodina dopadla, vím, že se rozvedli, byli pod dohledem sociálky, ale my jsme se odstěhovali, tak jejich příběh dál neznám. Kdyby si nikdo ničeho nevšímal, nevím, jak by vše dopadlo a nechci na to ani myslet.
Ufff, to jsem se rozepsala....
Ještě s tím vázáním souvisí ten nový zákon o autosedačkách. Co si o tom myslíte? já jsem rozhodně pro zavedení povinností a tvrdých trestů pro rodiče, kteří vozí děti jen tak. Často vidím, jak matka drží své dítě na klíně nebo dítě poskakuje volně po autě, to mi vstávají vlasy hrůzou. My jsme dceru bez sedačky nevezli ani kilometr a dokud nevyroste, tak to tak bude. Nikdy nevím, co se může stát. A bohužel nezodpovědných rodičů je stále hodně a pak to odnášejí děti velkými úrazy, úpřípadně smrtí. U nás se před pár lety stalo, že matka ladící rádio si takto zabila své nepřipoutané dítě, když přehlídla náklaďák. Dodnes je na psychiatrii a asi už z ní nevyjde. A stačilo málo, podle hasičů a policie zasahujících na místě, pásy by stačily, aby se dítěti nestalo takřka nic. Připoutaná matka vyvázla jen s odřeninami.
Předchozí