žlababa súhlasím, že je to úplne odveci aby matka tažko postihnutého dietaťa (často samoživitelka, pretože máloktorý chlap unesie tažko postihnuté dieťa) bola opakovane trestaná a diskriminovaná. Sama je už dosť ubitá tým, že nemá zdravé dieťa (viem o čom píšem sama ho mám) aj napriek tomu, že jeho stav nijak nezavinila, musí bojovať s úradmi, školami aby dieťa vôbec niekto pri normálnom intelekte integroval, aj keď má na to zákonný nárok a ešte aj za všetko platiť v súvislosti s jeho chronickou chorobou.
Tiež som u nás vítala zavedenie poplatkov, pretože syn je "len" autista a fyzické zdravie má ok, myslela som, že sa zníži dĺžka čakania u Mudr. ale opak bol pravdou. Ludí neubúdalo.
Kludne som aj za poplatky na pohotovosti, kludne aj 100sk, to nie je zas tak často, ale v tej nemocnici je to kruté.
Dosť ma vytáča, že sa na jednej strane píše aká je drahá nemocničná statostlivosť a pritom sa v nemocnici držia ludia umelo, aby sa zvyšovala obložnosť. Sama som toho bola svedkom. Syn mal nenáročný zákrok v krátkodobej anestéze porovnatelný s výberom mandlí. Chcela som ísť preč akonáhle to pôjde, bol v poriadku. No chyba lávky, aby sa to započítavalo, tak musí tam byť 2 noci. Toto mi potvrdila súkromne aj naša neurologička. Takže som sa musela už pomaly vyhrážať reverzom aby nás pustili, pritom nebol dôvod nás tam držať.
Dalšia taká situáci-vyšetrenie sluchu, žiadala som ho v prirodzenom spánku, nepodarilo sa, tak nás posielali do nemocnice opäť minimálne 2 dnová hospitalizácia, pri medikácii, alebo krátkodobej narkóze. Inde sa toto vyšetrenie robí do 24h. Tak isto po mandliach sa púšta ešte v den zákroku. Tak som si zisťovala iné varianty a našla som takú, že mu to robili opakovane v prirodzenom spánku ambulantne. Odhliadnúc od toho, že dalšia narkóza a hospitalizácia by bola pre neho zbytočná zátaž, som ušetrila svojou iniciatívou 2 dni hospitalizácie.
Takých prípadov poznám vela, mám zdravotnú školu a umelo sa obložnosť zvyšovala už vtedy. Robí sa to preto, lebo keď nie je dostatočne vytažená kapacita nemocníc, tak nemocnici môže hroziť zrušenie.
Objavili sa názory-načo si spravili tolko detí, čakajú že štát sa postará atd. To je všetko pravda a nezodpovednosť rodičov. No sú situácie, kedy rodina fungovala, a potom sa živitelovi niečo stane a žena sa velmi rýchlo dostane na hranicu chudoby. A ide hlavne o deti, oni sa na svet nepýtali, nevybrali si rodičov a rodinu do ktorej sa narodia a nemali by trpieť nedostatkom zdr. starostlivosti pre nedostatok penazí, alebo "súdnosti" svojich rodičov. V tomto plne súhlasím so Zĺababou.
Další aspekt. Ja som za syna a seba v nemocnici za tie dve noci platila okolo 1000sk. Boli sme síce sami na izbe, ale od nadštandartu to malo daleko. nebolo mi lúto tých penazí pretože som ich mala. Byť s ním sama, tak neviem. Kebyže tam s ním ako s autistom nie som (mal 2,5 roka) dieťa ktoré nerozpráva, nerozumie, nechápe soc. situácie a cudzích ludí tak by skončil priviazaný o postel za ruky, za nohy (mal zavedenú skoro celý čas kanylu) vyreval by sa do nepríčetnosti a jeho psychiku by som dávala do kopy roky, ak by som ju vôbec ešte niekedy dokopy dala....
Takže nebyť tam s ním, nemať na to, tak zatažím systém daleko viac intenzívnymi terapiami, znovuvrátením sa k plienkam, liekami na ukludnenie atd.
Předchozí