| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Stresující vyšetření podruhé

Jak už tu někdo napsal, problém je v tom že se často chovají jako by vševědoucí byli. Nechci za tím hledat vždy jen povýšenost nad obyčejnými nestudovanými smrtelníky. Asi je to někdy taky snaha být pacientovi vševědoucí oporou a autoritou. Nicméně, článek nebyl o tom, že by tu nebyla odboná úroveň. Je o tom, že na těhotné ženy je často vyvíjený nátlak, aby vyšetření podstoupily a je s nimi jednáno odtažitě a s nepochopením (a to je spíš slabý výraz) když ho nepodstoupí.

Píšete: Nechápu, co pořád někteří chtějí. Na jedné straně tu zaznívají stížnosti, že se doktoři moc starají, ale na druhé straně když se něco semele, tak je to jejich vina, protože včas správně neodhadli situaci a neřešili problém.

To není pravda. Nejde o to, že se moc starají, ale že vyvíjejí neetický nátlak. A na druhé straně, nevím o případu kdy by matka odmítla vyšetření a potom si stěžovala na doktory že ho neudělali. Ostatně odmítnutí testu je vždy zaznamenáno v kartě.

Vyvinula se tu kvalitní diskuse mezi matkami, které by šly na potrat, kdyby testy naznačily, že by dítě mohlo být těžce postižené (a ty tedy na testy raději půjdou) a mezi matkami které by na potrat v žádném případě nešly (a tedy pro ně testy nemají význam). Článek (pokud jsem ho dobře četl) je o tom, že mnoho lékařů činí nátlak na ty nerozhodné, že utrpení matky které nevyšly testy dobře a na potrat jít nechce je obrovské. A taky o tom, jak nepřesné testy jsou, a že kvůli ignorování jejich nepřesnosti a nebo strachu z narození postiženého dítěte umírá mnoho dětí (potratem) nejen reálně postižených, ale i zcela zdravých.

Jsem rád že tu několikát zaznělo - mám pochopení pro postoj druhé strany, třebaže ho nesdílím, přiznání práva takový postoj mít, i když já mám opačný. To je moc těžké, protože tady jde o život a o smrt. Pokud přiznám někomu právo na postoj "půjdu na potrat" říkám zároveň "máte právo se rozhodnout pro zabití dítěte" i když já bych nezabil (pro nás věřící je to opravdu zabití).
Pokud přiznám někomu právo mít postoj "nepůjdu na potrat, je to zabití dítěte" i když to tak sám nevidím, zároveň akceptuju, že můj postoj není jediný možný a že se taky můžu mýlit a...

Ovšem lékař, který tlačí matku na vyšetření která nechce absolvovat nebo dokonce do potratu jedná naprosto neprofesionálně a ignoruje její vyznání. Takže se na ní dopouští násilí z pozice silnějšího, ubližuje jí, ignoruje možnost že někdo může mít jiný postoj než on a že na to má právo. To by se opravdu nemělo přehlížet. Rozhodně bych to nebagatelizoval tím, že si přece může vyybrat jiného lékaře, že na něho nemusí dát atd. Od lékaře máme právo čekat informace a péči a ne manipulaci a nátlak.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 9-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.