Důvodů proč lékaři dělají chyby, proč pošlou na zbytečné vyšetření je řada. Uváděla jsem možné příklady, na základě nichž může být i miminko vystaveno zbytečnému a zatěžujícímu vyšetření tj. je nesmyslné tvrdit, "nikdo nevystavuje miminko zbytečnému vyšetření".
Zda se vyplatí finančně posílat na to či ono je jen jedna možnost, pak nezkušenost, alibismus... sama připouštíš, že se to může stát. Proč také ne ? vždyž lékaři jsou jen lidé a nemá smysl si z nich dělat nechybující božstva motivovaná jen těmi nejušlechtilějšími záměry.
"Že někdo doporučí RTG z alibizmu nebo nezkušenosti jistě vyloučené není, ale těch případů bude mimimum ve srovnání s těmi, kdy je provedení vyšetření potřebné a přínosné."
Ale mohla bys mi vysvětlit, proč se v ČR stále provádí tripple test a to nikoli v minimu případů, který má vypovídací hodnotu cca 60% a je dražší a ne pouze kombinovaný test, který má vypovídací schopnost cca 90% a je levnější ? Řada gynekologů posílá ženu jen na fin. náročnější a méně přesný tripple test, nebo na oba dva testy (tady jasně dochází k zbytečnému a někdy i psychicky zatěžujícímu vyšetření) a nepošle ženu vůbec na kombinovaný test.
A další příklad, umím si představit i zbytečné vyšetření, protože na to drahé se lékaři nechce posílat, aby neměl např. potíže s pojištovnou, tak alibisticky udělá to levnější, byt jeho přínos je diskutabilní.
"Pokud budeme předpokládat, že doktoři dělají pouze špatné závěry, tak by bylo nebezpečné do ordinace jenom strčit hlavu. A z návštěvnosti ordinací soudím, že tomu tak asi není."
K těmhle větám nemám co dodat. Jsou podle mne trochu demagogické a manipulativní.
Podle mě je dobré do ordinace lékaře vcházet s vědomím, že tam nesedí neomylná bytost, ale člověk z masa a krve, se svými zájmy, možnostmi dělat chyby atd. atd. - jako když jdeš k právníkovi, nebo daňovému poradci. Oba mají informace, jsou odborníci, ty klient jsi (jak lékaři rádi říkají jen poučený laik), nebo se řekněme slovy právníka, daňové poradce, orientuješ v oboru (právo, daně...), ale potřebuješ odborné poradenství. A takovýhle přístup je na místě i k lékařům a lékaři by se neměli cítit dotčeni, že k nim pacienti takto přistupují. Tj. žádné prohlášení v duchu: jestli mi 100% nedůvěřujete, tak se podívejte do mé čekárny, je prázdná ? Není, tak bud mi budete 100% důvěřovat, nebo do mé ordinace nestrkejte ani hlavu".
Přeháním, ale tak trochu v duchu tvojí poslední věty a chci na tom ukázat, že přístup lékařů vyžadující 100% důvěru (přece nemám prázdnou ordinaci, bud berte, nebo jděte), není na místě a určitě není ku prospěchu nikomu. Ani pacientům, ani medicíně.
Předchozí