Gratuluju ke zdravému miminku!
K tématu bych chtěla říct, že většina lidí pořád nechápe vlastní odpovědnost - za svůj život a zdraví a život a zdraví svých dětí. A řada lidí tuhle odpovědnost stále přenáší na lékaře. S rozbitým autem jdu do servisu, s rozbitým zdravím k doktoru, on mě opraví a jedu dál, po stejných kolejích.
Samozřejmě by bylo ideální, aby lékař byl náš "rádce a partner", ale uvědomme si, že velká většina matek je zcela nepoučená. Takže pokud lékař "nabídne" vyšetření, bude muset matce objasnit do posledního detailu, co lze tím vyšetřením diagnoatikovat, jaká diagnoza může být zjištěna, a jaké jsou prognózy jejího léčení a života s ní. Takže nejlepší by bylo, kdyby čerstvě těhotná absolvovala cca týdenní odborný kurz, kde by jí bylo vysvětleno, co všechno se v těhu dá vyšetřit, s jakými následky, pokud možno včetně diapozitivů a zapůjčení postiženého dítěte na pár dní do péče..... Zdá se Vám to absurdní a kruté? Ano, mě taky. Co psychika těhotné? Ale byla by poučená a tudíž schopná se adekvátně rozhodovat.
Můj gynekolog říká, že pokud se vyšetřuje dost dlouho, vždycky se něco najde. Těžko nadávat na lékaře, že interpretují nález vyšetření, na které jsem dobrovolně šla. Pokud tedy lékaři neudělají chybu, samozřejmě....
Předchozí