a nechystám se ani rodit v žádné jiné velké fakultní nemocnici, které mají nátřesk všechny. Chápu, že tam, kde byla pisatelka spokojená, by se ráda vrátila, ale je potřeba si uvědomit, že kvůli přeplněnosti už to tam nemusí být vůbec tak vlídné, jak při jejím prvním porodu. Speciálně Bulovka jde v poslední době hodně proti přáním maminek ohledně polohy při porodu (já kvůli potížemi s kostrčí nemůžu ležet na zádech ani v klidu, natož při takové námaze jako je porod), neprovádění určitých zákroků, automatického odnášení miminek, rušení nadstandardu atd. Na jednu stranu v tom dělá hodně pohodlí nadřízených - na stránkách mají vyloženě uvedeno, že pokud chce být rodička nějakým způsobem "alternativní", má si najít jinou porodnici. Na druhou stranu je to právě přeplněnost, která způsobuje, že žena nesežene nadstandard a že je tendence všechno hodit do rutiny bez ohledu na individuální přání. Moje kamarádka si první porod na Bulovce velice pochvalovala, ten druhý, který proběhl před měsícem, už ne. Všechno jí tam připadalo horší, unifiovanější, studenější. Takže já, pokud očekávám normální fyziologický porod, do Prahy ani jiných velkých měst rozhodně nepůjdu. Vybrala jsem si malou porodnici, kam se nemusím potupně registrovat ještě v době, kdy ani nevím, jestli embryo vydrží a navíc tím neblokuju místa těm ženám, které tyhle velké kolosy skutečně potřebují ze zdravotního hlediska, protože je v nich možnost JIPky, čeká je operativní porod, třeba ještě předčasný a podobně.
Předchozí