Suroviny: | na cca 12 skleniček po 350 ml2 kg bezinek (přebraných a umytých kuliček) • 2 kg jablek • 1 kg cukru • 1 lžička skořice • 2 lžíce rumu • šťáva z 1 citronu • 1 lžička kyseliny citronové |
---|---|
Postup: | Bezinky propláchneme ve vodě a kuličky obereme. Pozor! syrové bobule jsou jedovaté a silně projímavé, teprve po převaření jsou zcela nezávadné. Na 2 kg obraných bezových bobulek je třeba nasbírat alespoň 7 l neobraných bobulí. Nastrouhaná vykrájená jablka a bezové kuličky nejméně 15 minut společně povaříme. Pak propasírujeme přes jemné síto, abychom jablka zbavili slupek, bezinky peciček a získali tak jemnou kašovitou hmotu. Do získané hmoty přidáme 1 kg cukru a cca 10 minut vaříme, až marmeláda začne želírovat. Poté do bezinkové marmelády přidáme šťávu z citronu, skořici, rum a lžičku kyseliny citronové. Pokud máme pocit, že je marmeláda málo hustá, můžeme použít přípravek Gelfix a vaříme ještě asi 8 minutBezinkovou marmeládu plníme do skleniček, zavřeme a otočíme víčkem dolů. Pro jistotu můžeme ještě samozřejmě na marmeládu před zavíčkováním nalít trošku alkoholu. Možná se divíte, proč se k bezinkám přidávají jablka. Důvod je prostý - samotná bezinková marmeláda není tak dobrá. Tato kombinovaná marmeláda chutná jako z borůvek. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 31.8.2015 16:54:27 |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.