hypoalergenní strava
Já mám tedy zdravé děti a i já s manželem jsme vcelku zdraví jedinci, takže touto problematikou jsem se nemusela nikdy hlouběji zaobírat. Ale měla jsem dojem, že všechny první příkrmy pro děti jsou hypoalergenní právě z toho důvodu, aby se minimalizovalo riziko alergie (nepřiměřené reakce organizmu). Proto se začíná mrkví, brokolicí a brambory, jsou to potraviny, ve kterých není nic, co by mělo tělo nesnášet (i když vyjímky se najdou všude), proto se také nové potraviny zavádí postupně se sledováním dítěte, aby se když tak mohlo co nejdřív přijít na to, co mu dělá zle. Mezi první potraviny patří také jablka, ale třeba zrovna ty některým lidem opravdu dobře nedělají.
Alergenní stravu chápu tak, že jsou to potraviny, které mají vyšší riziko alergií, proto se zařazují až výrazně později (např. ořechy, exotické ovoce, skořice a jiné druhy koření...), ale nějak mi uniklo, že by hypoalergenní strava měla být něco jako biostrava. Jsem z velkého města, kde je na výběr několik supermaketů a téměř všude se najde biokoutek, takže není problém zeleninu kupovat tam, tedy pokud to někomu vyhovuje. Já ji dětem speciálně nekupuju, spíš vyjímečně. Přesnídávky jsem si nadělala v létě svoje (vím, co jsem tam dala a je to vlastně jen čisté rozvařené ovoce z nestříkaných stromů), mrkev, celer a hrášek mám zmražené z babiččiné zahrádky. Asi je lepší teď kupovat zmraženou zeleninu pro děti (to kvůli obsahu různých hnojiv a urychlovačů) než dovezenou.
Zkus třeba knihu pana Fořta o výživě dětí (přesný název nevím, ale v knihkupectví poradí), zabývá se právě i zaváděním příkrmů a doporučuje pro tyto ohrožené děti dost přísná pravidla zavádění nových potravin. Jsou tam i recepty. Co si vzpomínám, třeba celer považuje za rizikový, proto ho nedoporučuje snad i dětem do 3 let (je to už 2 roky, co jsem měla knihu půjčenou, takže přesné informace nemám). Proto bych považovala za vhodné ohroženému dítěti vařit sama, abych přesně věděla, které potraviny jsem přidala a mohla tak snadno kontrolovat reakci dítěte.
Jestli se v chápání hypoalergenní stravy pletu, tak mě klidně opravte, ráda se poučím.
Odpovědět