Pracuju na tom. Zatím můžeš juknout na mé články (seriál o AE- a také o potrav.alergii), taky jsou tam užitečné rady
http://www.rodina.cz/clanek6872.htm
http://www.rodina.cz/clanek7034.htm
Díl třetí a čtvrtý je zatím jen na serveru potrav.alergie, na rodině chvíli trvá, než články vloží
http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-potravinova-alergie.php
http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-hypoalergenni-dieta.php
další díly budou vloženy, kdyžtak pošlu individuálně, díly o ošetřování ekzému jsou podle mě cenné taky, každé stádium AE chce své a mnoho mamin dělá chyby.
Spoustu receptů pro děti s potrav.alergiemi najdeš na
http://www.potravinova-alergie.info/recepty-seznam.php
Recept na dort bezvaječný, bezmléčný a bezlepkový:
Dort!
Potřebujeme:
Těsto: 150 g másla ghí, 80 g cukru, 1/2 balíčku kypřícího prášku, 140 g Gustinu, 150 g mouky (pro bezlepkáře např.kombinace Schar Mix B nebo C + rýž.či pohankové mouky v poměru 1:1), maličko rumu.
Krém:
1 litr rýžového mléka (Reis drink DM, rýžový nápoj Isola BIO)
3 vanilkové pudinky
150g moučky cukru
Vše smíchat a uvařit puding.Po uvaření pudingu hned vmíchat 1/2 kostky ztuž. tuku bez BKM (tuším Omega, lze ale dát od Naturalu kokosovo-palmový tuk nebo výborný je Alsan a úplně nej nej máslo Ghí), vše dobře vymíchat a nechat zchladnout.
Pokud hned děláme krém, necháme si ve stejné teplotě i tuk, aby se nám krém nesrazil.
Utřeme 750g másla ghí (popř.margarínu bez BKM -Alfa vital např.), 200g třtinového cukru (podle chuti) a poté po částech vmícháme do této směsi vychladlý puding. Ochutíme dle alergie a chuti - kakaem, rumem (nevhodné pro malé děti), džemem, karamelem (lze si vyrobit karamel bez BKM, je to strašně snadný:
http://knedlik.pise.cz/2009-jak-na-karamel-z-cukru-aktualizovano.html
(jako tuk dáme Alsan nebo máslo Ghí nebo kokosovo -palm.tuk od Naturalu)
Jak na dort:
Těsto: Troubu předehřejeme na 175 °C. Tuk , cukr ,případně rum ušleháme v míse do polohusté pěny. Smícháme mouku s kypřícím práškem a škrobem a po částech střídavě s vaječným likérem vmícháme do pěny. Dno rozkládací farmy (prům. 26 cm) vyložíme papírem na pečení, nalijeme těsto a povrch uhladíme cukrářskou špachtlí dohladka. Pečeme na střední příčce trouby asi 40 minut dozlatova. Po vyjmutí necháme krátce vychladnout, dort i s formou položíme dnem vzhůru na kuchyňskou mřížku, rozevřeme formu a necháme ho zcela vychladnout.
Zdobíme a promazáváme vhodným džemem a krémem. Dobrou chuť!
*V*
PS: pro zajímavost... nedávno jsem na požádání maminy vymyslela recept na bezvaječné bezmléčné bezlepkové bezrajčatové atd.špagety, prostě HA jídlo:
uvaříme rýžové špagety dne návodu přes to dáme tuto omáčku: cibulku zpěnit, přidat maso dle diety (např.krůtí), pak přidat směs Karotka s brambory HIPP, dusit. Nakonec přidat trošku česneku, sůl, trochu fenyklu a kmín a - pokud alergie dovolí - Solčanku (kořenící směs ze Zdravé výživa, není tu glutamát), lze trochu bazalky, když je čerstvě utržená, je to nejlepší.