Re: Pekny clanek
Nevim, v Americe jsem nikdy nebyla, takze jsem mozna mimo, ale neverim, ze by to se surovinami pro vareni doma bylo tak zle, jak pise Denisa. V americkych kucharkach se bezne pouzivaji docela normalni suroviny - obycejna zelenina, ovoce, maso ze stejnych zvirat jako v Cechach, mleko, maslo, olej, brambory, ryze, cokolada, cukr, mouka - tak to asi bude bezne k dostani, ne? Jedine, co bych asi postradala, je obycejny tvaroh, ten doma delany nestoji za nic. A bulvovy celer, ale bez toho se da snadno obejit. Eidam bych spokojene nahradila chedarem.
Jeste verim problemum s neexistenci hrube mouky; sama jsem ji sice nikdy nepouzila, ale stezuji si na to vsichni, tak to asi bude pravda, ze jim chybi. Ale jinak me uz nic nenapada.
Nevim, co jsou "dlouhe nudle". Myslis italske spaghetti, linguine, tagliatelle nebo ty cinske kudrnate nudle? Cekala bych, ze tohle vsechno v Americe bude a zadne typicky ceske testoviny neznam. Kalifornske vino, ktere je dobre a levne, se asi dovazi k nam do Cech a proto v USA asi zbyva uz jen to spatne nebo drahe :-)
Koreni nevim, nevzpominam si, jestli v tech americkych kucharkach byva kmin nebo sladka paprika, ale taky bych dokazala varit bez toho.
Vubec je asi nelogicke pohorsovat se nad tim, ze v jine zemi odpovida sortiment potravin mistnim zvyklostem. Uz jsem se v Praze smirila s tim, ze kdyz chci koupit grenadinu nebo burskou pomazanku, musim pro to jet do Carrefouru a ze cerstve chobotnice 800 kilometru od nejblizsiho more za prijatelnou cenu dostat ani nemuzu, to je zcela prirozene. Chybel mi bily chleb, ale od te doby, co mam pekarnu, si ho pecu sama a je to OK.
Jo, mistni specialitky, jako je treba recka taramosalata nebo francouzska matova zmrzlina s cokoladou, ty mi chybeji. Holt tyhle dobroty patri k prazdninam jednou za X let.
Spis mi vadi, ze se tu v restauracich, hlavne v tech levnejsich, cizi pokrmy "pocestuji". Testoviny jsou rozvarene, salat zality vodou, zelenina na oblohu slazena, drcena rajcata nebo rajsky protlak se nahrazuje kecupem, vsechno je presolene. Gulas zahustili jiskou uz nasi predkove, stejne tak nahradili teleci ve videnskem rizku veprovym, tak je to asi nase neblaha narodni tradice.
Vubec si myslim, ze jednotvarnost jidel v restauracich, skolnich jidelnach a podobne (bez ohledu na to, ve ktere zemi) je mnohem vetsi problem, nez mirne omezeny sortiment surovin. Sikovna kucharka dokaze ze zakladnich surovin vyrobit pokrmy mnoha ruznych stylu a chuti, ale kdyz si nevyberete v restauracich, musite bud jist, co vam nechutna, nebo si vsechno varit sami - coz v dnesni dobe, kdy se s tim moc nepocita, prinasi organizacni problemy a je to docela otrava.
Puvodni clanek se mi libil, byl to takovy nezny sentimentalni pohled na ceskou kuchyni, kterou tady v Cechach vidime spis z te horsi strany.
Odpovědět