5.4.2006 12:00:34 Hanka
Re: www.strava.sk
Ta stránka je reklama na javorový sirup a to co píšou o údajném příznivém vlivu pro diabetiky je naprostý blud. Bohužel pro ty pacienty, co tomu uvěří, dost nebezpečný. "Prírodný javorový sirup obsahuje cukor, ktorý ako jediný nejde priamo do krvi, ale je vstrebaný črevnými stenami, takže telo má možnosť odobrať si v každom momente len toľko, koľko skutočne potrebuje." Tím autor asi myslí to, že sacharóza, kterou javorový sirup obsahuje se musí ve střevě nejprve rozložit na glukózu a fruktózu, které jsou poté vstřebány. Tento proces je ale rychlý a ani si tělo nemůže "vybrat" kolik vstřebá a kolik ne - vstřebá se všechno a slinivka si s tím pak musí poradit. Ta sacharóza je chemicky naprosto identická, jako sacharóza z řepného cukru, takže v tom není a ani nemůže být rozdíl. Jedinou "přidanou hodnotou" javorového cukru je, že není chemicky upravován (pokud je v bio kvalitě) jako řepný cukr (např. bělením atd.) a taky obsahuje některé prospěšné minerální látky.
Odpovědět