11.3.2008 21:35:43 šikulka (autorka)
Re: kontrola
Nepotěším vás, protože musím přiznat, že kontroly v ČR se od kontrol v Německu moc neliší. Jedná se většinou opravdu "jen" o optickou kontrolu, protože odebírat vzorky půdy apod. by bylo neprůkazné a navíc velice nákladné. V zásadě mi připadá, že systém hodně počítá s tím, že riziko, které při podvádění hrozí, je příliš velké (a to opravdu je, protože by to de facto znamenalo absolutní zánik farmy). Chápu, že to pro vás není uspokojivé. Na druhou stranu mohu říct, že i pouhým pohledem se např. použití herbicidů zjistit dá, a použití mořeného osiva také (velmi jednoduše - je většinou svítivě růžové apod., a krásnou barvu si uchovává opravdu dlouho :o)) Jiná situace je při podezření na zamoření GMO, tam se důsledně provádějí odběry a vzorky se zkoumají.
Jak jsem psala v článku, určitá obezřetnost je tedy na místě. I když o tom, že někdo svá pole stříká, opravdu pochybuji. Jenže já už mám takovou nemoc z povolání, že pro mě není bio jako bio. Zajímá mě třeba, jací lidé a s jakým záměrem tu zeleninu pěstují, jestli dodržují druhovou rozmaninost, užívají zelené hnojení apod. Prostě není nad to být sám sobě kontrolorem, tím myslím zajet si přímo na farmu a kouknout se, jak tam tu zeleninu pěstují. Je to o důvěře,a tu nejsnadněji získáte ke konkrétnímu člověku než k jakési abstraktní kontrolní organizaci.
Odpovědět