Do svého pekáčku (spíše menšího) dělám z 8mi rohlíků.
Rohlíky na kostičky, pokropím je asi dvěma lžícemi roztopeného másla. Následně zaliju hrnkem horkého mléka a nechám nasáknout (horké - trik vyčtený z francouzské kuchařky, líp to saje).
Předem si uvařím doměkka kousek uzené krkovičky - cca půl kila. Sice uzené je jakože "tepelně opracovaný výrobek", ale já ho vždy předvařuju, jednak je jinak poněkud tuhé, jednak z něj chci trošku vyvařit karcinogenní dehet a nitrosaminy
- vyvařenou vodu pochopitelně vyleju. Nakrájím na kostičky.
K nasátým rohlíkům vmíchám 6 rozmíchaných žloutků, přidám kostičky uzeného, nasekané spousty bylinek - hlavně kopřivy a popenec, ale i hladkolistou petržel, dobromysl, medvědí česnek, estragon, pampelišky, sedmikrásky.. prostě obejdu zahrádku a škubu
Přidám sůl, pepř a přistrouhám muškátový oříšek.
Nakonec vmíchám sníh z 6ti bílků.
Kdyby byla moc řídká, dohustím trochu strouhankou, hustou lehce naředím mlékem. Hustá by měla být cca jako ovesná kaše.
Pekáček pěkně vymažu domácím sádlem, nandám nádivku a povrch pokapu rozpuštěným sádlem.
Peču při 160st. do upečena, trvá to asi tak 40 min.