21.4.2011 14:21:08 Senedra
Re: Velikonoční nádivka
Dávala jsem recept asi před dvěma dny do jiné diskuze - tohle množství je na menší pekáček. Na dva velké plechy padnou 2-3 veky.
Slaná bábovka – nádivka
8-10 rohlíků
3-4 vajíčka
5 dkg měkké Hery
1/2 sklenky mléka
kousek pečeného masa ( kuřecí, vepřové, králičí, uzené….lze vynechat)
sůl, pepř, majoránka, česnek, výrazné koření ( gyros, kari…),olej, strouhanka
Toto je recept typu – přesně od oka – používám ho na zpracování zbytků pečeného masa nebo starších rohlíků
Postup: rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme pokrájené maso, veškeré koření – množství a skladba se řídí dle chuti, rozmačkaný česnek, mléko a vajíčka. Necháme asi hodinku natáhnout a pak zpracujeme.Pokud chceme bábovku nadýchanější, tak přidáme pouze žloutky a z bílků vyšleháme sníh, který nakonec přidáme do hmoty.Jestliže je hmota moc řídká, přidáme strouhanku. Hmotu přendáme do zapékací mísy nebo pekáčku, kterou vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až se utvoří zahnědlá kůrka a strouhanka po okrajích zhnědne. Podáváme teplé se špenátem a vařenými bramborami nebo samotné studené.
Varianta – nepřidáme výrazné koření, ale uzené maso a pokrájený porek nebo spařené mladé kopřivy a bude se jednat o velikonoční nádivku.
Odpovědět