Re: Doporučte sadu hrnců
Ten z IKEA mám
Je vynikající na dušení.
Rozdíl oproti těm "uvnitř modrým, venku černým" je jednak barevný (ikeácký je zvenku modrý, uvnitř černý), ale hlavně v tom, že uvnitř není smaltovaný. Je to tedy přímo litinový povrch na vaření.
Ten je báječný na opékání (proto se grilovací pánve dělají litinové). Ale vyžaduje víc péče než smalt - nesmí do myčky a před prvním použitím se musí tzv. napustit tukem. To znamená, že se nahřeje prázdný se lžící teplotě odolného tuku (používám omegu). Tuk nasákne do pórů litiny a pak se na ni nic nepřichytí.
Právě když se dá do myčky, tak se tak úplně odmastí, že se musí znovu napustit, jinak se hodně přichytává.
Další rozdíl je ten, že IKEA hrnce jsou ze skutečně silnostěnné litiny. Takže dokonalé na rychlé osmahnutí a následné pomaličké dušení (klasika boeuf bourguignon je v něm dokonalá). Jsou proto i poměrně těžké. Ostatně obecně platí, že čím kvalitnější nádobí, tím je těžší.
Jsou vlastně kopií klasických, skvělých (a velmi drahých) litinových hrnců od Creusetu - http://www.lecreuset.fr/Les-Gammes/Fonte/Cocottes/
Odpovědět