Mrazit syrové houby lze, ale není to moc vhodné, protože u některých může přemražením a následným rozmrzáním dojít k rozkladu některých látek za vzniku toxinů. Pokud jsou rovnou pak zmrzlé vhozeny do horkého hrnce, tak je to ok. Ale nechání zmrzlých neupravených hub "povolit" před tepelnou úpravou je špatná volba.
Ale houby je vhodné před mrazením spařit taky proto, že se tím výrazně zmenší jejich objem a nezaberou tolik místa v mrazáku. A taky se tím umyjí
Já hotová jídla vpodstatě nemrazím, po rozmražení mi nechutnají. Ale běžně si mrazím domácí polotovary.
Základ jsou vývary, ty dělám ve velkém, pak redukuju a mrazím a mám je pořád při ruce.
pak třeba te´d jsme vytáhla z mrazáku balíček sladkého křehkého těsta. Mrazím si i slané křehké, domácí listové... Někdy mrazím rovnou už syrový koláčový korpus ve formě.
pak mrazím třeba neosmažené obalené řízky a květák, neupečené masové kuličky, kapustové karbanátky...
nebo třeba korpus na pizzu jen potřený sugem, bez oblohy, tu na to dám až před přípravou.
Pak samozřejmě mrazím věci ze zahrady, třeba rybíz a ostružiny na koláče.
Pak mrazím bylinky.
Zeleninu, kteoru už si rovnou nakrájím a udělám si pytlíčky do polévky (tj. klidně si už předem namíchám mrkev a hrášek, pokud je sklidím zároveň).
Mrazím si zavářky do polévky - když třeba dělám játrové knedlíčky, rovnou jich udělám víc a zmrazím.
Atd.