Re: Co s vejci po Velikonocích?
Teď už spíše nic, max. bych si troufla nějakou úpravu, kde se pořádně přepečou, třeba pštrosí vejce. Už jsou minimálně 6, možná i víc dní vařená, a nebyla skladovaná celou dobu v chladu (předpokládám, že jde o vykoledovaná), ale různě v různých teplotách.
Pro příští rok doporučuju vejce hned v pondělí naložit jako marinovaná vejce, tím se jim prodlouží trvanlivost a je pak čas si rozložit všechny ty vajíčkové pomazánky a saláty apod. na delší časový úsek.
Recept na marinovaná vejce je v mé kuchařce, zkopíruju Ti ho sem.
. Marinovaná vejce (3 porce)
L
B
G
vejce 6 ks
česnek 2 stroužky
chilli paprička 1 ks
tymián čerstvý 3 snítky
oregano čerstvé 2 snítky
saturejka čerstvá 1 snítka
Nálev:
voda 250 ml
cukr 1 lžíce
sůl 1 lžička
ocet 8% 70 ml
bobkový list 1 ks
pepř celý 1 lžička
Na nálev svaříme vodu, cukr, sůl a koření, provařujeme 6 min, poté vlijeme ocet a jen přivedeme k varu a vypneme. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím uvaříme vejce natvrdo, necháme je vychladnout a oloupeme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, chilli papričku na kolečka. Bylinky opereme a osušíme.
Do sklenice skládáme celá vejce a prokládáme česnekem, chilli a bylinkami. Nakonec zalijeme nálevem. Uložíme do chladničky na tři dny, poté konzumujeme s pečivem, nebo můžeme použít např. na přípravu plněných vajec, do salátu či do vajíčkové pomazánky. Neskladujeme déle než týden.
Proč? Marinování vajec v nálevu s obsahem octa a soli prodlužuje trvanlivost vařených vajec, protože kyselé a slané prostředí zpomaluje množení mikroorganismů. Není to ale dostatečné opatření, proto ani marinovaná vejce neskladujeme příliš dlouho.
Odpovědět