Re: Za jak dlouho se zkazí svačina?
1) jablko celé - vydrží bez problémů několik dní
2) jablko nakrájené na kousky - záleží na míře uzavřenosti krabičky, v dobře uzavřené začíná po několika hodinách na povrchu kvasit, ve větrající krabičce bez problémů do večera, popř. i do druhého dne
3) mrkev na kousky - začíná kvasit později než jablko, do večera bez problémů
4) paprika na kousky - cca jako jablko
5) houska s máslem a šunkou - šunky jsou různé, pokud obsahuje dost soli a nitrátů, tak bez problémů do večera, pokud je to nějaká nízkoslaná, tak odpoledne už může být bakteriologicky závadná
6) chleba bez másla s tvrdým sýrem - do večera v klidu, kldině do druhého dne, čím tvrdší typ sýra, tím delší trvanlivost, chléb navlhlý mírně sýrem a v těsně uzavřené nádobce už druhý den pravděpodobně bude mít začínající plíseň
7) uveďte svoje příklady svačin - svačiny do školy se mě zatím netýkají. Obecně nejméně trvalnivé jsou uvařené škrobnaté věci typu rýže, těstoviny, ty pokud nejsou okyselené jako salát, jsou jako svačina vyloženě rizikové, jsou závadné už po několika hodinách v takovémhle středním teple v uzavřené piksle. Ty buď do termosky, aby byla teplota nad 60 st., nebo naopak do chladicí krabičky.
O trvanlivosti různých potravin do svačin jsem psala někdy asi před 1,5 rokem do Aha, nevím, jestli by se to dalo někde online najít? Alraune, nevíš prosím?
Odpovědět