PajaMM |
13.8.2007 12:11:47
Babyno,
ale jak ctu, tys mela stesti, porod super...mimochodem, ja rodila tamtez pred 5ti lety a az na par sester na sestinedeli si taky nemuzu stezovat. Ale nebudu tvrdit, ze kdyby se mi stala i jen mala cast toho, co Lucii, tak to radeji prejdu a budu myslet na zdrave miminko...Tak to teda ani nahodou. Porad si myslim, ze kdyby se personal choval slusne, informoval ji a respektoval ji, drtiva vetsina jejich negativnich pocitu a zazitku by vubec nevznikla... |
13.8.2007 12:00:00
Nemyslím, že pro 2/3 zde diskutujících je normální nepříjemný personál, provedení různých zákroků bez oznámení a odsouhlasení atd. Spíš bych řekla, že bychom to prostě překously a nedělaly z toho takovou vědu a myslely hlavně na miminko. Myslím si, že Lucie je prostě přecitlivělá. Já mám strach z nemocnice i když ji vidím z venku :-), z porodu a hospitalizace jsem měla přímo děs a nakonec jsem udělala dobrou zkušenost s porodnicí, která je jak se říká "továrna" na děti(FN Brno Bohunice). Personál se mi představil, jednal se mnou mile, vtipkovali jsme, klystýr mi nevnucovali, pouze nabídli,o zákrocích mi řekli předem. Byla jsem celou dobu v jednom pokoji, nikam jsem se nemusela přesunovat, miminko mi nikam neodnesli. Porod jsem měla komplikovaný, ale přesto na něj ráda vzpomínám - a to hlavně díky velmi empatickému personálu. Můj lékař se mi přišel představit, průběžně nakukoval a ptal se, jak se cítím. Po porodu se rozloučil, pak ale za námi ještě jednou přišel, pohladil mě po rameni a řekl něco ve smyslu, že dítě je boží dar.
|
zuzana | (IP adresa 85.207.12.202) |
• |
13.8.2007 11:53:11
WHO doporučuje paušálně neprovádět, ale mám pocit, že někomu jde o to aby se neprováděli vůbec. Já opakuji, to jsou moje pocity, nikomu je nevnucuji! Mě byl únik minima stolice nepříjemný a vím, že úplné vyprázdnění by mi bylo prostě mnohem víc nepříjemné a to nemyslím, že by se dítě nějak nakazilo, prostě by mi to bylo velice nepříjemné pokuď by k tomu došlo. Klysýru jsem se před prvním porodem velice obávala, stejně jak nástřihu, čekala jsem to mnohem horší a kdybych nedej bože četla článek podobného typu asi bych se rozhodla nerodit a čekala, že se mimi vstřebá:-)).Je vám opravdu nepříjemné se oholit doma? Mě vůbec a je mi príjemější i následné udržování hygieny při masívním krvácení a odchodu očistků. Ráda bych věřila, že bych se natrhla méně u těch mojích obřích hlaviček, asi nemám tu odvahu to zkoušet. Opravdu jsem neměla ani jednou ze tří porodů problémy, téměř žádné. Děkuji za všechny vědecké studie WHO a jiné, nezpochybňuji je, celou dobu se jen snažím říct, že né vždy je to možné bez těch úkonů. Já z toho trauma nemám, větší bych měla z úplného vyprázdnění, spíše než z vyholení doma a taky bych se děsila natržení víc, než nástřihu. Nikdo mě nezblbnul a nezmanipuloval. Jsem přesvědčena, že je v dnešní době možnost vše odmítnout. Zarytě se bránit vyholení, jen pro to, že je to trošku nepříjemné, když to dorůstá??? (jedná se o kousíček místa kolem hráze)
|
13.8.2007 11:05:31
Gabiš, jistě. Mně, když v těhotenství sbírala sanitka, protože jsem zkolabovala, tak mi taky dali vybrat, do které PRAŽSKÉ porodnice chci odvést. PRoblém je v tom, že v Praze máme porodnic šest, ale já bych si nevybrala ani jednu. I při posledním porodu před dvěma lety v té, která nejvíc vyhovovala mým představám, byla spousta potenciálních třecích ploch a to i ve věcech, které jsem považovala za důležité. Takže pokud si někdo (třeba) nemůže vybrat ze třech porodnic, tak ho plně chápu ;o)
----------- |
Líza |
13.8.2007 11:02:38
Zuzano, znám porodnice, kde se to takhle dělá... velká vizita, všechny pacientky nohy od sebe, sice se jim tam ti dr. dokonce skoro ani nepodívají, ale rituál musí být dodržen. A při malé vizitě každodenní kontrola před ostatními na pokoji, taky samozřejmost na mnoha místech.
|
Líza |
13.8.2007 11:02:34
Ale marcisko, ono 99% toho, čemu se dřív říkalo zalehnutí dítěte, byl SIDS, který může postihnout klidně dítě i v postýlce či kolíbce...
|
13.8.2007 11:00:34
Jedna uživatelka tady pod článkem napsala, že rodila nedávno ve stejné porodnici a její porodní plán nebo chceš-li její přání byla respektována a ona sama byla spokojena, dle svých vlastních slov.
Insulo, ale to nic neznamená. Pokud její porodní plán byl v souladu s děním v nemocnici, tak určitě není problém, aby ho lékaři dodrželi. Problém obvyle nastává tehdy, pokud má žena "neobvyklé" přání. A z vlastní zkušenosti vím, že se lehce může stát, že je pak onálepkovaná jako ta "problémová" a podle se k ní chovají. Mně se to stalo jenom proto, že jsem odmítla klystýr, vzala si vlastní noční košili a odmítla si nechat dát kapačku jenom proto, že rodím, tudíž nesmím pít. Že jsem navzdory zákazu pila vodu z rovnou kohoutku na záchodě, to ani personál nevěděl. MMCH bylo to o hodně míň důstojné, než když jsem u dalších dvou porodů dostala vlastní skleničku a džbánek s čajem. ----------- |
zuzana | (IP adresa 85.207.12.202) |
• |
13.8.2007 10:54:58
Já jsem přesvědčena o tom, že se opravdu po porodu vyšetřuje co nejvíc diskrétně jak to jde, nezlobte se, ale šití kontroluje lékař a sestra u malé vizity. Velká vizita, tá hromada doktorů je spíše formální a nic extra se tam neřeší a je to tak v 99%nemocníc. Na nějaké podrobnější vyšetření prostě není čas. A to šití kontrolujou za ty 4dny tak jednou. Nebo si opravdu představujete, že každé ráno nastoupí zástup různých lidí na pokoj a vyšetřujou každou rodičku denne včetně šití?
|
13.8.2007 10:54:45
Vyšetření po porodu na pokoji je zcela běžné, ale provádí se u malé vizity a medici ani nikdo jinej se toho neučastní. Velká vizita je ve valné většině 1-2x za týden a to se skutečně nevyšetřuje vůbec nic, je z toho jen vítr na chodbě.
Zuzano, jak kde. Např. u mého prvního porodu bylo naprosto běžné, že sestra naklusala na pokoj, poručila lehnout na postel, svléknout, spodek, roztáhnout nohy a čekat na vizitu. Ve vší parádě, sestra, staniční sestra, lékař, medici??? příp. další lékaři. Ti všihni se nahrnuli na pokoj, staniční sestra u každé ženy peánem odhnula vložku, aby mohli přítomní nahlédnout. Tohle divadlo já tedy odmítala, moje ochota šla maximálně tak k tomu, že když lékaři přišli ke mne, tak teprve tehdy jsem poodhrnula kalhotky. KDyž jsem poslouchala ty posměšné a netrpělivé poznámky na moji adresu, tak jsem vždycky měla nutkání vyžádat si svá práva naplno, tedy odmítnout se v také situaci nechat vyšetřit vůbec a vyžádat si vyšetření na vyšetřovně v přítomnosti mého ošetřujícícho lékaře a sestry, bez toho, aby o mém stavu byly informovány další nedělky na pokoji a ta horda kdovíjakých lidí (ano, taky jsem rodila v porodnici, kde se běžně nedalo poznat, kdo je uklízečka a kdo lékařka :o/). Neudělala jsem to jenom proto, že jsem jich všech měla plný zuby, doslova jsem odpočítávala minuty, kdy už vypadnu domů a síly k dohadování jsem si šetřila na podstatnější věci (jako například když se mi snažili odnést dítě, aniž by řekli kam a proč, prostě přišli, vzali, odešli a já už si připadala jak ten největší opruz, když jsem je vždycky zastavovala, vyslýchala a šla s nimi :o/ Nakonec mi dítě odnášeli, když jsem spala :o( ) Je to necelých sedm let nazpátek v jisté pražské fakultní nemocnici, pokud tě zajímá doba, kdy "toto bylo možné". -------------------- |
13.8.2007 10:45:00
Opravdu je to můj názor, že čistý řez se šije a snad i hojí lépe ale asi jsem úplně blbá, nebo ty seš výjimka.
No, tak abych se přidala já :o) U prvního porodu jsem se natrhla, střihnout mě naštěstí nestihli (rodila jsem v porodnici, kde lékaři když vidí, že by tkáň mohla roztrhnout, tak radši střihnou). Kdyby mě střihli, měla bych velkou ránu, kterou je potřeba sešít (takový prostě nástřih je). Natržení ovšem bylo tak malé, že nakonec se mnou lékař dohodl, že to ani nebudeme sešívat ;o) U dalších dvou porodů jsem se ani nenatrhla ani mě nestřihli - rodila jsem v porodnici, kde udávají asi dvě nebo tři procenta nástřihů (nebo tak nějak). Natržení dávají přednost z jednoduchého důvodu - nechávají ženy rodit v takové poloze, v jaké se jim rodí nejpříjemněji a v takové poloze kolikrát nástřih udělat nemohou, ani kdyby chtěli. Např. u mého třetího porodu mi zcela jistě PA mezi nohy neviděla, protože já klečela na patách na zemi a ona mi stála za zády ;o) Konečně, údajně (neověřovala jsem si to tvrzení) klasická poloha na lůžku má za následek nejvíc poranění (ať už natržení nebo nástřihů), protože hlavička na hráz tlačí v takové poloze, že se hráz nemůže správně roztáhnout. Ale jak píši, tohle tvrzení jsem si neověřovala :o) Jinak z dokumentu WHO vyplývá, že statisticky vzato velké poranění až ke konečníku ti může jak při spontánním natržení, tak při nástřihu, a to stejně často (u nástřihu tehdy, pokud lékař nedokáže nastřiženou tkáň pohlídat, aby se ještě navíc neroztrhla). Nástřih určitě má své opodnostatně, třeba když když hrozí poranění větší, než by způsobil nástřih (riziko takového poranění je asi půl procenta) nebo třeba když je potřeba rychle vybavit dítě. KDysi do obdobné diskuze na Rodině přispěl jeden dr z Bulovky a ten uváděl jejich statistiky - CAPové, kde radši nechali natrhnout než by střihli a sálové, kde radši stříhali. U CAPových rodiček uváděl lehčí stupně poranění hráze, než u rodiček sálových ;o) WHO uvádí, že dle studií není rozdíl mezi hojením či následným vlivem na únik moči u žen, které byly nastřižené a které se natrhly. Takže ono má všechno svá pro a proti a hráz je moje, já s ní budu dalších iks desítek let sexuálně žít, já bych si tedy měla rozhodnout, čemu dávám přednost. Příspěvek pana doktora se mi vyhledat nepodařilo :o( doporučení WHO si můžeš přečíst tady: http://www.iham.cz/prirucka_who_4.php#4.7.2 Porod se mi vyvolával, teda jsem se spontánně nevyprázdnila a i přez klystýr něco uniklo a uvědomovala jsem si to i přez pekelné bolesti. Bylo mi to zdaleka nepříjemnější než samotný klystýr(naštěstí to bylo opravdu jen trošičku). No a o tom to je ;o) Klystýr sám o sobě NEZABRÁNÍ úniku stolice, jenom pravděpodobnost sníží. I po klystýru je pořád velká šance (co jsem kdysi dohledala jednu studii, na kterou se WHO odvolává, tak cca 25% oproti cca 50% bez klystýru), že k úniku stolice dojde. Proto mi přijde vyloženě kontraproduktivní neustále klystýr omílat. Co třeba se v rámci přeporodní přípravy zaměřit na to, že při porodu prostě MŮŽE DOJÍT k pokálení, počůrání, pozvracení... a je to zcela normální a nic tomu nezabrání, tak si z toho netřeba dělat těžkou hlavu. Klystýr mně osobně by nepříjemný byl, konečně i v této diskuze jedna obhájkyně klystýru zmiňovala, jak krom porodních bolestí měla ještě "klystýrové" bolesti... no,tak já se jim ráda vyhnu. Nechat si dělat zbytečně další bolesti, i když vím, že pokálení tím stejně nezabráním... na co? U klystýru nebyl prokázaný žádný vliv na délku porodu či na následné infekce u matky nebo dítěte. A v čem je nebezpečné holení? Proč by mělo být nebezpečné? Je NEPOTŘEBNÉ a to stačí. Kdyby si porodníci usmysleli, že každé rodičce vyholí hlavu, taky bys s tím souhlasila, protože to není nebezpečné? :o/ Jak klystýr, tak holení, patří mezi praktiky, které WHO nedoporučuje paušálně provádět - protože u porodu nemají význam. http://www.iham.cz/prirucka_who_2.php#2.2 ---------------- |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.