| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se rodí v Ostravě

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 1185 [Dalších 1105 >>]
17.8.2007 8:47:36
No jistě, to už je fakt extrém:-))) Ale já to myslela v nadsázce:-)
17.8.2007 1:52:09
Lizzie, celý den jsem přemýšlela, jestli sem mám tohle napsat nebo ne... rozhodla jsem se napsat. Ale předem říkám, že jednou napsané už nebudu dál rozpitvávat v diskuzi.

Když jsem byla malá, hlídal mě jeden hodný strýček. Ne, že by mi nějak přímo fyzicky ublížil, konečně, on měl malé holčičky rád. Přesto mi jeho zájem o mé tělo nebyl ani trochu příjemný, nicméně byla to jednorázová záležitost, byla jsem malá a nezkušená, tahle příhoda mi zapadla kamsi do hlubin mozku. Vynořila se v pubertě, kdy mi v plné parádě došlo, co to se mnou prováděl. Neskutečně jsem se za to dodatečně styděla. Jak moc to ovlivnilo můj vztah ke klukům, to jsem si uvědomila zas o další řádku let později, kdy jsem měla staršího, zkušeného, inteligentního a empatického přítele, se kterým jsem tuhle vzpomínku dokázala probrat.

Naprosto stejně špinavá a ponížená jsem se cítila i po prvním porodu. Ne kvůli nahotě, která porod provází. Kvůli tomu, že jsem se opět ocitla v situaci, kdy si někdo cizí s mým tělem dělal něco, co já nechci. Moje nahota (ležela jsem na stole, kvůli monitoru jsem měla noční košili vyhrnutou až pod prsy, kalhotky jsem na sobě mít nesměla) nebyla důvodem, proč jsem se v danou chvíli cítila bezmocná a ponížená, ale hodně ten pocit umocňovala (zvlášť když všichni kolem mne, logicky, byli oblečeni).

Lizzie, já dokážu uvažovat racionálně a věř tomu, že se mi mozek mohl zavařit, jak vysílal tělu informaci, že vlastně o nic nejde, že jsem u porodu dopadla ještě dobře, mám zdravé miminko, prosadila jsem si spoustu věcí, které považuji za důležité a vlastně že oni to zdravotníci vůbec nemysleli zle, oni si "jenom" ulehčují práci a snaží se všechny rodičky nacpat do jednoho pytle... ale stejně to mému tělu bylo naprosto jedno, a reagovalo si po svém. Byly okamžiky, kdy se mi při vzpomínce na porod žaludek svíral úzkostí, po těle naskakovala husí kůže, pěsti se automaticky pevně svíraly, svaly ztuhly v očekávané hrůze... Zuzano, i když vím, že zdravotníci po mně nešmatlali se sexuálním úmyslem, přesto ty nepříjemné pocity přetrvávaly hlavně při sexu. Byť jsem si uvědomovala, že je to nesmysl, přesto jsem se třeba nemohla zbavit pocitu, že souložit vleže na zádech může jenom ta nejprodejnější dě*ka, jak je to potupná poloha... abych tedy uvedla příklad asi té nejvíc iracionální "sexuální zkušenosti", kterou jsem si z porodnice odnesla.

Problém nebyl v porodu samotném, to, že porod bolí, jsem věděla, byť jsem si nedokázala představit, jak bolí. Ale v tomhle ohledu je ke mně příroda štědrá a zatím mi vždycky nadělila ten správný hormonální koktejl, takže u všech třech porodů jsem nevěděla, jestli mám řvát bolestí nebo se smát tomu, jak je fajn, že rodím a že za chvíli budeme mít miminko :o) A radostné ladění vždycky celkově převládlo nad bolestí, takže další děcko jsem vždycky plánovala ještě na porodním sále (ono i po prvním porodu na mne depka dolehla až ve chvíli, kdy jsem se prvně na šestinedělí musela pohádat o dítě, aby mi ho nechali). On problém nebyl ani v té nahotě samotné - u dalších dvou porodů, kdy se ke mně chovali s taktem a respektovali mě jako svéprávného člověka, mi ani nepřišlo, že já jsem nahá a oni ne. Problém byl právě v kombinaci ponížení, že mě přehlíží jak hadr na podlahu, že jsem na stole ležela nahá a bezbranná, měla jsem pomalu pocit, že kdo zrovna šel, ten si do mne šáhnul... třeba jsem mu ani nestála za to, aby se mnou pronesl alespoň nějakou zdvořilostní frázi, já jsem vzduch, do mne se sáhne, ale bavit se bude s kolegou-odborníkem :o/

Pokud autorka článku mluví o pocitu znásilnění, tak ji chápu. A když jsem ve svém příměru dala rovnítko mezi holením intimních partií proti vůli holeného a znásilněním, rozhodně v tom nebyla neúcta vůči znásilněným. I když jsem v tom příměru chtěla napsat spíš to, jak mě v následujícím příspěvku opravila tuším Ráchel :o) a i když jsem asi spíš než znásilnění měla použít sexuální obtěžování. A pokud z osobní zkušenosti můžu porovnat stud a ponížení, jaké jsem prožívala po sexuálním zneužití v dětství a jaké po prvním porodu, tak můžu říct, že mezi nimi nevidím rozdíl. A na názor, že bych pak za sexuální obtěžování mohla považovat i každou gynekologickou prohlídku, odpovídám - ano, pokud by se ke mně lékař choval stejně, jako se chovali v porodnici. Naštěstí by si to můj dřívější gynekolog ani moje nynější gynekoložka NEDOVOLILI, ti nikdy nepřestoupili hranice toho, co jsem jim dovolila s mým tělem dělat a pokud jsme měli na vyšetření/léčbu odlišný názor, tak mě nikdy nestavěli do pozice hromádky rozbouřených hormonů, která snad ani nemůže chápat, co chce, takže má smůlu, uděláme si to svém.

Omlouvám se za to, jak je to dlouhé, už kvůli mně jsem se to snažila napsat tak nejstručněji, jak jen to dovedu. Ono dneska už je to pro mne minulost, ale rozhodně jsem se z toho nevyhrabala ze dne na den a radost z děcka je sice fajn, ale sama o sobě nezažene ten stud, jaký se mi pořád vracel. Ono všechno chtělo čas a sedm týdnů opravdu není žádná extra dlouhá doba.

-----------------
Iva, 3 děti
(IP adresa 62.245.100.164)
  • 
17.8.2007 0:35:42
Přečetla jsem si článek a hodně mi to připomnělo zejména mé pocity (konkrétní věci byly samozřejmě jiné) po mém druhém porodu, shodou okolností taky na severu Moravy, kousek od Ostravy, ale zato před patnácti lety.
Před rokem a půl jsem rodila potřetí a předtím jsem si dopřála předporodní kurs, který byl pro mě vělmi prospěšný. Dozvěděla jsem se kromě strategií jak rodit ( v podstatě jsem si ověřila že mé instinky jsou zcela v pořádku a pro hladký průběh porodu stačilo se jich držet, prohloubit je a nenechat si je vymluvit) také strategie kterak si v porodnici vymoci slušné zacházení a rodičovská práva.
Musela jsem tedy překousnout fakt, že mi tyto věci nedají dobrovolně sami od sebe, i když jsem měla pocit, že na to mám právo. Smiřovala jsem se s tím špatně, ale jinak to dnes bohužel nejde. Možná (snad) se to časem zlepší.
Kromě písemné formy porodního plánu (spíš aby jsem si to já sama líp uvědomila) jde o pomoc partnera a hlavně dotazování. Zjednodušeně řečeno jsem se já (nebo pokud jsem toho momentálně nebyla schopna tak manžel) ptala Proč?. S manželem jsme samozřejmě měli probrané co si jak představuju, chtěla jsem co nejpřirozenější porod, i když rodit doma jsem se neodhodlala. Takže když mi chtěli udělat nějaký zákrok, dát čípek, protrhnout vodu atd, ptala jsem se proč to chtějí udělat, co by se mohlo stát kdyby to neudělali a co by se mohlo stát kdyby to udělali. Současně jsem vždy zopakovala jak si to přeju já (nerodí ten den jen mě a mohli to zapomenout) a dala najevo svou ochotu nést riziko rozhodnutí na sobě. Například jsem si nepřála nastřižení ani v pžípadě velkého rizika natržení, pouze pokud by to bylo nutné pro zachránění dítěte. Některé věci se mi vybojovat povedlo, jiné ne.
Nejvíc jsme zabodovali v oblasti řodičovských práv. Jakmile se dítě narodí jsou to tímto okamžikem rodiče, kteří o něm rozhodují, tedy musí dát souhlas s veškerými zákroky. Bez souhlasu rodičů lékaři jednají jen pokud na to není čas a prodlením by byl ohrožen život dítěte. Takže není možné, aby vám ho někam odnesli, neřekli proč atd., protože vy jako rodiče jste za dítě zodpovědní a nikdo vás nemůže obcházet. Navíc máte právo být u něj při jeho ošetřování, pokud tomu nebrání nějaké důvody. Takže po narození našeho miminka se můj muž velmi detilně zajímal o to, co s ním dělají a proč to dělají. Když chtěli dítě odnést na dětské oddělení,( důvod, proč chodí hora k Mohamedovi, tedy proč doktor jednoduše nepřijde na porodní pokoj k miminu byl vysvětlen Tady se to takto dělá) šel na dětské s dítětem a potom zase zpět. Dítě si chtěli na dětském nechat s odůvodněním, že ho budou zahřívat, ale on se vyptal jak to hodlají dělat, ujistil se že dítě je v pořádku a když zjistil že se zahřívá zabalením do deky prohlásil, že si ho budeme zařívat sami. Zkrátka byls srále s děťíátkem a nedovolil aby sd ním cokoli dělali bez jeho věcomí. Musím říct, že jeho dotazy, zdvořilé, ale neodbytné, uváděly sestry i lékaře do rozpaků, protože často odpověď na to proč musí něco nějak být neměli, šlo jen o zvyk bez pádného důvodu. Po chvilce dohadování obvykle ustoupili, udivení, bylo vidět že zejména mladé sestřičky přemýšlí o tom, proč se věci vlastně dělají takto a ne jinak. Kupodivu se nám za náš odpor nikdo z personálu nijak "nerevanšoval", čehož jsem se trochu bála, byli na nás ale i potom milí a slušní, ale je pravda, že se mi poté na pokoji sestřičky ani lékaři už ani nepokoušeli radit, asi jsem získala pověst té co ví všechno líp, nevím. Což mi právě vyhovovalo, dítě jsem měla celou dobu u sebe v posteli, nikdo mi nic neřekl, (spíme spolu dosud, pořídila jsem si kvůli tomu 120 cm širokou postel, je to super a k tomu pohodlíčko!) samo že u hlavy a ne dole kde hrozí zašpinění od krve, nikdo mi dítě zaručeně nevyměnil a pokaždé když s ním něco dělali udělali mi předtím přednášku co se bude dít a proč.
Když to shrnu, musím říct, že hodně věcí by se změnilo kdyby si je rodící matky víc vyžadovaly, a nebo spíš jejich doprovod, protože když rodíte, nemáte sílu si něco vynucovat, to je pravda. Kupodivu nebylo ani tak těžké si některé věci prosadit, pro mě bylo například mimořádně důležité aby mi dítě neodnášeli, a i když jsem viděla že na nás trochu divně tváří, kupodivu nám vyhověli docela ochotně, a bylo toho víc.
K článku: Je mi líto že i 15 let poté co jsem to prožívala já se něco podobného děje (kdo tu napsal jak vám může vadit, že vás jen (!) oholí když nechcete neví o čem je lidská důstojnost,) Chci tímto jen dát radu jak na to, aby to příště bylo lepší. Jde o komunikaci, aby matka byla u porodu rovnocenný partner. Ne tedy slepě trvat na tom: Nechci oxytocin, ale Proč mi ho chcete dát? Aby se porod urychlil? Proč musí být porod rychlejší? Podle čeho usuzujete, že je třeba porod urychlit? Co to udělá s dítětem? atd. Pokud vám totiž řeknou, že třeba porod urychlit protože se dítě dusí, rozhodnete se asi jinak než když se dozvíte že mají málo porodních boxů a vy tu zavazíte už nějak moc dlouho. (což porodní asistentky přiznaly při prohlídce porodnice před porodem že se zcela běžně děje, a ani jim to nepřišlo jako něco špatného!)

Omlouvám se za délku příspěvku a přála bych si aby tak smutný popis svého porodu už nikdo nemusel napsat. A hlavně nebojte se zeptat!!!!!
(IP adresa 88.100.59.165)
  • 
16.8.2007 22:57:57
Musím napsat, že chápu autorku článku a jsou opravdu věci v našem porodnictví, které je třeba zlepšit, základem je slušné lidské chování a respektování přání rodící maminky.
Co se týká formulářů, je možné si vyzvednout před porodem, třeba během předporodních školení, v klidu vyplnit doma a do nemocnice přijít s vyplněným dotazníkem. Já sama tuto možnost měla v nemocnici na Bulovce a velmi jsem to ocenila.
Měla jsem podobně nepříjemný vstupní monitor - lůžko s pásy- téměř 20 minut v bolestech na zádech bez možnosti pohybu se mi zdál úplně nejhorší částí porodu. Později už bylo miminko monitorováno jakýmsi "mikrofonem" v polohách, které mi více vyhovovaly, třeba v kleče nebo dokonce i pod vodou ve vaně- úžasný vynález !!!
Rovněž si vybavuji své pocity po porodu, už jsem ležela s dcerkou na pokoji (dokonce na nadstartu) a večer ke mě bez zaklepání vtrhly sestry s tím , že se bude koupat. Chtěla jsem spící dceru nějak šetrně probudit, ale byla jsem okřiknuta : "nemáme na starosti jen vás ", spící dceru vrazili do vaničky , pořádně ocákali a mě vrátili řvoucí mimčo, které zřejmě zažilo svůj první šok a ještě dalších 7 měsíců se nerado koupalo.
Opět by stačilo přijít do pokoje se slovy : " za patnáct minut budeme koupat, připravte si miminko " a maminka by se mohla cítit lépe.
Takže mi celý tento problém připadá, že je základní lidské slušnosti a ohleduplnosti!!!
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
16.8.2007 22:50:44
:-D Tak tomuhle jsem se vyhla, já mám totiž šišatou hlavu, žádná Sinead :-) Já jen propichování a barvení....a teď nemám naušnice, řetízky ani prstýnky. Jen jsem "znovuobjevila" kouzlo hodinek, dostala jem je ke třicátinám a začala je po 12 letech zase nosit. A bez nich ani ránu.
zuzana
(IP adresa 85.207.12.202)
  • 
16.8.2007 22:47:29
To jsem fakt nečekala:-)).
Já bych se jen vrátila trošku k tomu, že píchání je bolestivé a dost, může mít komplikace, jsou tam různe body a zóny, navíc mimčo nám nikdy neřekne, jak moc ho to bolí a je to ZBYTEČNÉ!(proč dělat bolestivý a navíc ZBYTEČNÝ zákrok).
Právě, že téměř ve všem musíme rozhodovat za dítě, protože jsme jeho rodiče a tak je to normální. Zrovna to píchání, protože je zcela a úplně zbytečné, můžeme odložit. Netvrdím že matka, co je nechá píchat je zlá atd.....
Pokuď děťátku nanutíme oblečení, snad s toho nebude mít ani komplikace ani ho to nebude bolet, pokuď ho u toho nespráskáme jako hada:-))-to byl fór:-)), už je to tady dost o nedorozumění, tak ať někdo neřekne, že se děti mlátit nemají:-)).
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
16.8.2007 22:43:31
jo, všechno kvůli holení... :) já si třeba v patnácti vyholila hlavu, to bylo teprve čoro moro :) - kdoví, co čeká jednou mě, třeba plastika uší s cílem zcelení náušnicových dírek! :)))
16.8.2007 22:42:08
Opět silné slovo hysterie... Přece nejde o hysterii, ale o možnost volby!!! Ať už se jedná o cokoli - holení, klystýr, způsob porodu.
Pokud to všechny jen přetrpíme a neozveme se, tak se nic nezmění.
p.s. Lucka se jen vypsala z pocitů, takže rozumové hodnocení a souzení druhého opravdu není na místě.
Lassie
  • 
16.8.2007 22:30:50
Ráchel, velmi daleko od původního tématu. Nejhorší na tom je, že si to člověk takhle zavaří a pak nemůže jít spát, dokud to neuvede na pravou míru :-)Jinak si nemyslím, že bys nějak cíleně jednala proti zájmům své dcery, pokud to tak vyznělo. Ach jo a to všechno kvůli holení ... :-)
Lassie
  • 
16.8.2007 22:27:09
Jinak k tomu nešťastnému srovnání...asi se mi tam vpletly některé příspěvky z Rodiny na téma naušnice& jiné tradice a rituály, kde toto srovnání nadhodily třeby Kahlan a Monty, např.http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=666839mi. Monty také srovnávala "nesrovnatelné" a pak to musela uvádět na pravou míru.
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 1185 [Dalších 1105 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.