| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Má třetina nejmenších dětí vyrůstat v jeslích, jak navrhuje EU?

[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 937 [Dalších 817 >>]
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.254)
  • 
20.4.2009 13:11:20
Amalko - to jsi ale zbytecne plytvala dechem, protoze ja jsem nerikala, ze se ma triletemu a desetiletemu venovat stejne casu... jestli mas pocit, ze 10-letemu diteti staci hodina casu s rodici denne - tak ja to respektuju jako tvuj nazor, ale ten nazor nesdilim.


Stat se jiste o tve deti starat nemusi - o deti se maji starat rodice - presne jak pises - a zeny by nemely ocekvata, ze za toto starani budou nejak od statu placeny.
Diva.Bara
20.4.2009 10:38:30
HM hodně opravdu záleží na oboru, taky na místě kde pracuješ a bydlíš. na malém městě se běžně končí v 15-16hod, nemáš dojíždění takže tam je to reálné. dojíždějící do Prahy a pracující v Praze to mají dle mého složitější. taky jsem před dětma dojížděla hodinu do práce, zpátky mi to trvalo 1,5hod. ale právě proto se tam vracet nebudu, změnila jsem obor kde pracuju, abych měla možnost si po nástupu dětí do mš prac.dobu uzpůsobit. je na to ale třeba myslet dopředu, já kvůli tomu pracuju na pár hod týdně od 14měs dvojčat, a taky je dle mého docela problém - maminky často nepřemýšlí co budu po md dělat, nebo přemýšlejí, ale docela pozdě. md je dle mé zkušenosti docela vhodná doba na příp rekvalifikaci, doplnění vzdělání, ale je třeba o tom uvažovat už docela brzy, a na to české maminky nejsou zvyklé.
jinak mám kamarádku jejíž děti nebyly ani v mš, i 1.st žš měli domácí školu, a to je zas asi taky extrém, potřeba kolektivu byla obrovská a přesvědčení rodičů jiné.
Hanka
(IP adresa 90.176.49.137)
  • 
20.4.2009 10:32:50
H&M,

znám spoustu zaměstnání, kde se pořád začíná 6:30 - 7:00 (dokonce i v 6:00, což mi osobně přijde jako pokus o vraždu :-) ). A nejsou to jenom fabriky, jsou to i mnohá kancelářská místa (někde je třeba zvykem mít jeden den v týdnu službu dlouhou a jindy končí v ty tři hodiny). Nejsem z Prahy. Dopravní špička tady očividně začíná už od dvou (konec ranní v třísměnném provozu) a nejvíc jede od půl třetí do půl čtvrté, pak se zase pozvolna tlumí.
Ale když začínáš na devět, tak prostě fakt máš čas ráno.

Ano, u školkových dětí je to husté.
U desetiletých už mi to přijde vcelku zvládnutelné.
Hanka
(IP adresa 90.176.49.137)
  • 
20.4.2009 10:23:49
Kimmi,

tvé příklady:

Tříletí: matka sice je s dítětem 14-16 hodin, ale to není čas, kdy se mu plně věnuje. Nějakou část z toho si s ním hraje nebo prostě něco společně dělají, nějakou ho nechává hrát si s vrstevníky (pod dozorem), nějakou se dítě baví samo (zase je matka blízko). Matky, které své tříleté děti celý den osobně aktivně baví, spláčou nad výdělkem, protože je nenaučí zabavit se samotné.

Pětiletí: Jen velmi zřídka, řekla bych, že jsou to sociální případy, je pětileté dítě pravidelně odpoledne samo doma. Když matka pracuje, je obvykle ve školce, případně pak je dítě s někým dalším.
A ano, myslím, že u pětiletého dítěte je třeba hodně kombinovat čas rodičů, pokud mají oba plný úvazek, a zkrácený úvazek pro jednoho z nich se fakt hodí. Nepřipadá mi ideální sejít se s prvním z rodičů doma v pět večer. (Snad pokud chodí do školky na devět...)

Desetiletí: Ti potřebují vrstevníky ke hraní, což jim škola moc neumožní. Proto podle mých zkušeností rádi chodí do družin. Mají kroužky - někdy zvládají dopravu sami, jindy je třeba pomoc, hrozně záleží na okolnostech. IMHO společný podvečer (od těch pěti hodin cca) do té půl deváté či tak nějak, kdy jdou spát, jim s rodiči stačí. Důležité je trávit společně čas, komunikovat - třeba společné večeře a jejich příprava, večerníček a povídání, nebo děti uvaří mamince kávu a sobě čaj, když máma dojde z práce, na chvíli si sednou a povídají si o celém dni... Je třeba být dětem k dispozici, aby měly prostor povídat si, když se něco děje, a aby byly zvyklé povídat si. Taky je třeba čas organizovat - desetiletému dítěti je třeba možné svěřit nákup pečiva a větší věci kupovat jednorázově, takže mámě odpadne nákup a dítě má svou důležitou odpovědnost, nebo třeba pomoc s nádobím...
Víkend je pak ideální ke větším společným aktivitám dětí a rodičů.
Ano, v mnoha rodinách to tak nechodí. To ale není ani tak otázka času, ale priorit, jak ten čas doma strávit.
&
20.4.2009 9:14:38
Amalko,

ja to chapu. Kimmi na muj pocit, taky reaguje moc konfrontacne. Ale podle mne to nemyslela, ze si mas s desetiletym ditetem skladat Puzzle. Ale diky tomu, ze si doma ho muzes ve ctyri vyzvedavat, a kdyz bude chtit tak muze jit domu na obed. Ja si fakt nedovedu predstavit, ze bych se vratila ke stejny praci a mela u toho rodinu, protoze by moje deti byli nekde na hlidani tak do 17.30 kazdy den. To si myslim, je i na desetilety dite moc. A to by se jeste na mne v praci divali skrz prsty, ze se ulejvam. Mozna se situtace za tech pet let co v CR nebydlim zmenila a nebo jsem jenom delala v divnem oboru, ikdyz si fakt neznam nikoho kdo by koncil v praci treba ve tri. Pokud nedela ve fabrice na smeny.
amálkaZ
20.4.2009 8:57:35
HM.Jenže žijeme tady.Já jsem v pohodě.jsou to naše děti,tak se o ně musím starat.Můžu jít do práce-ale nechci vydělávat na hlídačku,to s nimi raději budu já.Já nikdy neměla a ani nemám pocit,že se o moje děti musí starat stát.Pro stát jedno z dvojčat jako by neexistovalo a přídavky na děti už dávno nebverem.jen na manželku v domácnosti stát platí-kolem 24000/rok.Já se necítím jako oběť,že jsem s dětmi doma.

Jen jsem chtěla říct,že věnovat stejně času desetiletému a třílertému dítěti je kravina.Na svém příkladu jsem to jen ilustrovala pro Kimmy.

K sociálnímu a zdravotnímu systému v ČR se nevyjadřuji,protože by mě admin smazal.

&
20.4.2009 8:15:24
Amalko,

Podle mne by ti vic vyhovoval treba Holandsky model. kdyby byla materska tak pul roku, Pak bys brala na kazde dite tak 700 kc pridavky plus tak 2000 kc penize na sebe {sleva na mazelovy danich}. Ty co se rozhodnou vratit do prace neberou ty dva tisice, ale dostavaji zpet cast penez, ktere zaplati za hlidani. At uz jesle, hlidaci rodina, nebo babicka {ty muzes take platit}. Ty pridavky bys brala do 18 let veku ditete. Ty 2000 by nebyly omezeny vekem, jenom vydelkem treba 60 tis. za rok brutto, tak ze bys k tomu mohla hlidat dalsi deti, trosku si neco privydelat. Nehlede na to ze bys treba, chtela jit delat tak na dva na tri dny az budou dvojcata o neco vetsi. Me teda co pise Hanka, ze je nekdo okolo 4 doma prijde, jako utopie. V Praze to znamena zacinat v 6.30-7.00. Fakt nevim, kde se tak pracuje. Ve vsech mych zamestnanich se delalo od 9.00 do 18.00. Kazdy pokus s tim neco udelat nedopadl. Vyzvednout dite v 15.30 je neco jineho nez kazdy den v 17.30.
amálkaZ
20.4.2009 7:55:24
Kimmy-já mám děti tři,dvě 4leté a jedno skoro devítileté.jsem s nimi doma.protože bych skutečně nemohla dělat na plný úvazek,nemám žádné hlídání a taky mám pocit,že mě děti potřebují ALE..ten starší,přesto,že pro něj můžu chodit hned po O,tak o to prostě nestojí.Každý ráno mě prosí,aby mohl v družině zůstat do čtyř-užije si tam prostě spoustu zábavy s vrtevníky.Takže já stejně funguju nejvíc jako dovaděč do kroužků.
Kdyby se mnou měl trávit celý den,byla by to pro něj pruda a vopruz. Výlety a užívání s rodiči mu stačí bohatě o víkendu.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.254)
  • 
20.4.2009 3:05:28
Hanko - ja myslim, ze "vypravit rano do skoly" vetsinou znamena, ze se rano docela specha... a kdyz pak to dite nevidi matku az v pet hodin vecer (pokud tedy matka nedojizdi, ale pisou mi tady lide, ze jich dojizdi pomerne hodne a treba v Praze si myslim, ze dojizdeni zabere dost casu) - pro me to neni dost casu... Mmch - opravdu veris, ze kazda rodina aspon tu hodinu s tim ditetem travi? Ze to neni spis tak, ze matka po praci nakoupi, prijde domu, udela veceri, pak neco pouklizi a svali se unavena k televizi? Ptam se jen na tvuj nazor, ne jak to delate u vas doma...

Muj osobni nazor je, ze 10letemu diteti hodina denne nestaci - hodina denne by byla mym osobnim cilem o hodne pozdeji. Ale je to muj nazor a nikomu ho necpu.

Kdyz ma dite do tri let maminku tech 14 nebo 16 hodin denne - tak to desetilete dite - kdybych mela vzit ty umery, ktere se mi tady davaly - tak to 3x starsi dite by melo mit aspon tu tretinu - aspon ty 4 hodiny denne (a vic). O detech 5 letych - ktere jak snad vsichni uznaji by nemely byt cele odpoledne samy doma a jejichz maminky taky pracuji na plny uvazek - ani nemluve...

Ja myslim, ze takovy ten nazor, ze 10lete deti uz jsou prece velke, prispiva k predcasnemu dospivani deti... A ze to je skoda.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.254)
  • 
20.4.2009 2:56:58
Amalko - ja ani tak nemyslela mluveni jako diskuse, ale mluveni v mediich. A ani tak jednotlive zajmy jako celkovou situaci - venuji vseobecne rodice svym detem starsim tri let dost casu? Jsou schopni rozumne (ti rodice) rozumne zvladat jak praci na plny uvazek, tak domacnost, tak se k tomu vsemu jeste dostatecne starat o deti?

Muj dojem je ten, ze rodice dost casu na deti nemaji - a ze tento nedostatek casu casto vykupuji tim, ze deti nechaji, at si delaji co chteji a davaji jim penize.
[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 937 [Dalších 817 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.