| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Anémie - chudokrevnost

Hejného metoda výuky matematiky je v ohrožení

Josef Kubát

Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.

(?)
[<<Předchozích 400] Názory 401410 z 637  [Dalších 227 >>]
Lucíček a dva lupínci 64013
30.3.2011 14:45:31
Mám krevní skupinu AB Rh+ a jsem dárkyní krve...nikdy mě neodmítli...měli pouze napsáno např. Až do odvolání nepřijímáme prvodárce. Ale ještě nikdy se mi nestalo, že by odmítli jakoukoli krevní skupinu.
Chodím co 2-3 měsíce, vyjma těhotenství a kojení.
Anezka73 49441
30.3.2011 14:45:22
jj, syn má také AB- a doufám, že ho uchráním od žloutenek, aby časem dávat mohl.

Jinak se zpracuje veškerá odebraná krev. Mezi transfúzkami jede čilý výměnný obchod. Také se připravuje urč. množství krve k plánovaným operacím.
Třeba při těžkých porodech jsou ztráty vysoké a takové zachráněně miminko za ten odběr stojí, ne~R^
Anni&Annika 50178
30.3.2011 14:42:40
Carlino, jsi si jista? Ja mam B1 Rh-, dcera AB Rh- a cetla jsem, ze se nedoporucuje s temahle skupinama cestovat do asie, neb kdyby se neco stalo, nemaji pro nas krev....
JInak k otazce...zbytecne mi to neprijde vubec....pamatuju si, ze kamaradka je zdravotni sestra a kdysi musel nejaky pacient cekat na operaci prave z duvodu nedostatku jeho krve....ten mel tenkrat B1 Rh-, proto si to pamatuju....ta AB je jeste vzacnejsi, tak treba zrovna ty nekomu zachranis zivot:-)
.ganesha. 83982
30.3.2011 14:42:03
Teď jsem měla 3 roky výpadek - těhotenství a kojení. Kojit jsem přestala před necelým měsícem, takže se zase těším, až v dubnu začnu (pokud nebudu těhotná) :)
.ganesha. 83982
30.3.2011 14:39:59
Já měla 40 odběrů po 4 letech - daruju totiž destičky a ty se můžou každý měsíc ~;)
Plazma dokonce po 14ti dnech.
.ganesha. 83982
30.3.2011 14:38:07
Ale nevtíráš, určitě je tvoje krev potřeba a využije se, jinak by ji nebrali ;)
Moncaka 56657
30.3.2011 14:30:12
Ono je to tak, že dnes se krev dává jen ta správná skupina. Takže člověku s AB+ dávají zase jen a jen AB+. Samo v nouzi mohou dát i jinou, ale běždě se tak nedělá.
Obecně dárců je méně a méně, tak se neboj, že o Tebe nestojí.
Carlin 40902
30.3.2011 14:24:30
Tak co mám informace, tak AB je u nás opravdu nejméně rozšířená skupina, ale je to nejrozšířenější skupina v Asii. AB má můj kamarád, který je z jedné čtvrtiny číňan (jinak čech).
Takže tvou skupinu buďprodají nebo využijí i v Čechách. Určitě se hodí pro spoustu Vietnamek, které tu žijí ~;).
A na transfuzce, kam chodím dávat, vždycky mají psáno, kterou krev nejvíce potřebují a pod tím "Vždy uvítáme i krev dárců ostatních krevních skupin!"
Jája (IP adresa: 90.181.199.74)
  • 
30.3.2011 14:23:11
Z Wikipedie:
Na světě je nejčastější krevní typ 0, ale v některých oblastech (například ve Švédsku a Norsku, ale také v České republice) je nejběžnější typ A. Typ AB je nejméně častý. Jsou popsána určitá regionální a rasová rozdělení lidské krve podle přítomnosti antigenů AB0.
Jiný zdroj uvádí tento podíl krevních skupin: 45 % populace má skupinu A, 30–35 % skupinu 0, 15–20 % skupinu B a 5–7 % populace má krevní skupinu AB.

Výskyt Rh faktoru v různých populacích:
Genetické informace ovlivňující Rh faktor se liší podle populace. Níže uvedená tabulka zobrazuje předpokládanou četnost Rh typů krve založenou na výskytu příslušných genotypů v populaci.
populace Rh(D)− Rh(D)+
evropský původ 16 % 84 %
africký původ 0,9 % 99,1 %
neevropský, neafrický 0,1 % 99,9 %
Z dat vyplývá, že pro lidi s krví Rh− je riskantní cestovat do jiných částí světa, kde jsou zásoby krve Rh− jen malé (obzvláště ve východní Asii). Proto by měly transfúzní stanice v těchto oblastech podporovat dárce krve evropského původu.
withep 93862
30.3.2011 14:22:53
Taky si myslím, že Rh- bude vzácnější, jestli O nebo AB nevím. Já mám 0-, ale nedávám, jen jsem v seznamu dárců kostní dřeně. Jednou mi i volali, že mě zvou na podrobnější vyšetření, jestli bych byla vhodný dárce. Jenže jsem byla zrovna těhotná a ono to nejde ještě rok po porodu. Taky beru léky na štítnou žlázu, no jestli to nevadí a jestli se vylížu z chudokrevnosti, můžu taky dávat :-).
[<<Předchozích 400] Názory 401410 z 637  [Dalších 227 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.