Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
angrešt | 114837 |
16.6.2015 10:00:31
Ano, ruj se teď taky objevuje v zahradách častěji, hlavně červenolistý kultivar vídám. Je pěkná. Narozdíl od škumpy ale zatím naštěstí nění rozlezlá všude možně.
Navíc tedy kontaktní dermatitidy mají na svědomí i lecjaké tuzemské rostliny, co třeba prvosenka? |
angrešt | 114837 |
16.6.2015 9:57:36
Zlikvidovali všechny nebezpečné? Nemají tedy na zahradě třeba ani "tujky" - zeravy, buxus, břečťan...? Ani jeden narcisek či sněženku? Jedovatých rostlin je opravdu celá řada, zahrada jedovatýchprostá by byla docela specifická a hodně odlišná od běžných zahrad (nepočítaje v to užitkové ovocnozeleninové zahrady, ty jsou samozřejmě nejedovaté z podstaty).
|
Žžena | 83005 |
16.6.2015 9:38:05
Tante,
kredity jsou převzaté ze zahraničí, je to prostě mezinárodní norma VŠ studia. Jejich původní myšlenka je bohulibá, umožňuje studentovi jistou autonomii ve výběru studovaných předmětů, zohledňující to, o co se zajímá a čemu se chce víc věnovat. V českých podmínkách ale většině studentů nejde o to, něčemu se víc věnovat, jde jim o to, proplout s minimálním možným úsilím. Prostě to ochcat jak to jde. A pokud je systém kreditů hodně volný (tj. nestanovuje určité předměty jako průřezové a povinné pro všechny), tak mohou studenti proplout k titulu přes ty (např.) nejjednodušší předměty s tím, že základy z mnoha podoborů prostě ani nezískají. V tom je problém té PřF UK. Jednotlivé předměty spadají do různých modulů (Buněčná a molekulární biologie, Fyziologie a anatomie, Organismy, Ekologie a evoluce, Ostatní předměty). Z každého modulu musí student získat určitý minimální počet kreditů (aby jako přičuchnul ke všemu), ALE ty předměty si vybere podle svého. To znamená, že v modulu Organismy (tj. všechny ty zoologie, botaniky, mikrobiologie, virologie, antropologie a spol.) se může např. rostlinám (nebo jiné "základní říší") zcela vyhnout. Stejně tak se lze kytkám (morfologie, fyziologie) vyhnout v modulu Fyziologie a anatomie, těch předmětů je tam prostě dost jiných, na kterých se dá počet kreditů nasbírat. |
Cimbur | 64764 |
16.6.2015 8:28:06
Jo, a škumpa tu má blízce příbuznou kamošku, která taky může způsobit kontaktní dermatitidy:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ruj_vlasat%C3%A1#/media/File:Cotinus_coggygria5.jpg |
Buchli | 121873 |
16.6.2015 8:17:00
Kapradino, chápu to tak (jen jsem prolítla), že Tante studovala přírodovědeckou fakultu a možná má zkreslenou představu o tom, jaké je botanické povědomí veřejnosti. Nebo by spíš ráda viděla lepší povědomí, ale to je asi nereálné. Ty za nic nemůžeš, držím palce, ať je malá brzo v pořádku, tyhle věci se prostě ve školách neučí a lidi je neví.
Možná by Cimbur udělala dobře, pokud by napsala článek o jedovatých rostlinách, i těch pokojových a zahradních, dlouho jsem třeba nevěděla, jak prudce jedovatý je třeba můj oblíbený oleandr, jeden list zabije dospělého člověka. |
Kalamity YANKA | 95278 |
16.6.2015 8:08:14
Nechtěla jsem nikoho urazit nebo dělat blbce, jen by mě to prostě nenapadlko, no. Třeba máš zas jiný věci, který by tebe napadly a mě ne.
|
Cimbur | 64764 |
16.6.2015 8:05:27
Dobrá, rod.
|
Cimbur | 64764 |
16.6.2015 8:03:56
Kapradino, doufám, že z Tebe ani z nikoho jiného nikdo dělat blbce nechtěl, možná jsi to tak cítila v tom stresu - to je nevýhoda internetových diskuzí.
Byla jsem skutečný malý botanik, ani na gymplu se se mnou co se týče systematické dendrologie nemohl učitel přít - uznal to už v prváku. Ale o jedovatosti všech druhů škumpy jsem se dozvěděla právě při práci na článku pro cestovatele, pár let po studiu medicíny - tedy jistě by mě nenapadlo ji pojídat, že je jedovatá jsem věděla, ale netušila nic o kontaktních dermatitidách, které může způsobit. Takže věřím, že to ví tak jedno promile populace a rozhodně by mě nenapadlo naznačovat, že jsi to jako měla vědět! Spíše se možná v diskuzi naráželo na zodpovědnost lidí, kteří takovou rostlinu do blízkosti škol a dětských hřišť vysazují (mám nejraději hezkou českou květenu). Jak se daří holčičce? |
46XX | 132102 |
16.6.2015 7:35:55
"mě tedy spíš zaráží to, že je tu potřeba z někoho, kdo je nešťastný ze situace, co se mu stala a jde si sem pro radu a možná uklidnění udělat blbce, který buď nedával ve škole pozor, že neví o daném problému a nebo měl předvídat a zjistit si to předem, než se ta situace stala ... to je asi místní kolorit diskutování zde ... no, co už"
mám úplně stejné pocity. |
Kapradina | 34186 |
16.6.2015 7:26:33
Yanko,
mě tedy spíš zaráží to, že je tu potřeba z někoho, kdo je nešťastný ze situace, co se mu stala a jde si sem pro radu a možná uklidnění udělat blbce, který buď nedával ve škole pozor, že neví o daném problému a nebo měl předvídat a zjistit si to předem, než se ta situace stala ... to je asi místní kolorit diskutování zde ... no, co už. Ten strom roste na zahradě víc jak deset let, nejmladšímu dítěti je šest, nikdy se dětem nic nestalo, strom tu s námi žil celkem v poklidu. Já samozřejmě vím jak se ten strom jmenuje, ale nevěděla jsem, že je takto nebezpečný a pravděpodobně je nejvíc nebezpečný právě v tomto období, když se listy zabarví a opadávají, tak už tolik agresivní není. Navíc jsme ho sem nesázeli my, ale zahradník, takže bych předpokládala, že on by trochu odborník ve svém oboru býti mohl, ale asi taky moc ve škole nedával pozor, když je teď tím zahradníkem. Děti navíc jsou už ve věku, kdy ví, že nic, co neznají a navíc není umyté jíst nemají, takže se ani na jiných zahradách nestane, že by jedly něco co by si utrhly bez dovolení (a tím pádem schválené,že je to jedlé) nebo neumyté. Jinak děkuji Cimbur, za cenné rady. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.