Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
Myšutka* | 94689 |
28.1.2015 10:16:04
Luc, jak jsou v tom drogy, je včasný vyhazov asi jediná šance. Pokud poskytuješ zázemí, pomáháš jim brát dál. Pokud jenom prodává je to možná jinak, ala pokud i bere, není jiná šance. Byla jsem s kamarádkou v krizovým centru i v poradně pro drogově závislé a jediná rada byla - on musí chtít a to nebude, dokud ho něco nedonutí. Pokud má postel, jídlo, teplo, nemá důvod. Kamarádka tři roky snášela zdrogovaného syna, až ji napadl a pak ho vyrazila z bytu. Teď je v nějaké komunitě pro lidi, co prošli odvykačkou a ona lituje, že ho nevyhodila dřív, nemusel být tak zdevastovanej a ona nemusela být psychicky na dně.
|
:-) zaregistrovaná | 133043 |
28.1.2015 10:15:55
Jan Jílek, Ze závislosti do nezávislosti, aneb Zachránci a nezachránění:
http://janjilek.cz/knihy/ze-zavislosti-do-nezavislosti-spoluzavisli-a-nestastni Kopíruji z té stránky: Byla to matka „hrdinka”. Přišla s tím, jak těm synům pomoci, aby tak netrpěli. Líčila mi, jak se bojí, že když zůstanou bez drog a chlastu, utrpí jejich duševní zdraví. Zcela vážně mě žádala, abych ji naučil umění, jak je postupně z toho dostat. Vyprávěla mi, kde všude byla, s kým mluvila a co jí kdo řekl. Její závěr z toho všeho byl, že všichni jsou neschopní ji pomoci protože nechtějí něco pro ty nebožáky udělat. Vyslechl jsem ji a sdělil jí bez jakýchkoliv okolků, že patřím mezi ty „neschopné” a že bude lepší, když půjde domů a vydá zbylé peníze synáčkům, aby už ji konečně nemuseli tak bezostyšně okrádat. Že by jim cestou měla koupit heroin a kořalku. Co by se sháněli. Nevěřícně se na mě podívala, polkla a zeptala se: „To myslíte vážně?” Odpověděl jsem zcela vážně, že ano, protože jestli ona především nehodlá zlepšit svůj osud, tak pro její syny sice mám řešení, ale to není možné bez její spolupráce. Zvedla se, uplakaná třískla dveřmi a odešla. Kolegyně řekla, „To jsi tomu dal.“ Řekl jsem jen: „Uvidíme.” Za čtrnáct dní přišla znovu. Už nic nevyprávěla a jen se zeptala, co tedy má udělat? Probral jsem s ní její možnosti a dohodli jsme se na tom, že si bude nechávat peníze v zaměstnání v trezoru, jídlo si bude kupovat jen pro sebe, a pokud se k ní synové budou chovat násilnicky nebo hrubě, zavolá policii. Nic víc zatím. Jak řekla, tak udělala. A později, když se vzpamatovala a uvědomila si, jak to je, udělala mnohem víc. Během půl roku, byl mladší syn na detoxu, starší opilec se odstěhoval z domova. Po roce i on skončil, lépe řečeno začal u nás. Mladší syn byl u nás ještě dvakrát, ale co vím, matka s pomocí skupiny, podnikla právní kroky, kdy oba syny zbavila užívacího práva, vyměnila byt za menší, ještě dostala nějaké peníze za výměnu, takže si i byt znovu zařídila. Nebylo to pro ni jednoduché, ale nakonec se stala i příkladem pro další rodiče a příbuzné. Příkladem hodným následování. Prostě si troufla nechat své dospělé syny svému osudu, dala se přesvědčit, že to není proti nim. Synové, co mám poslední zprávy, jsou až na občasné úlety relativně v pořádku. Matka také. |
Bonník | 94831 |
28.1.2015 10:15:51
Někdo
Zuzi, máš mail. |
Zuzaniela | 76377 |
28.1.2015 10:14:36
Kambalo, taky už jsme uvažovali o udání, ale myslela jsem si, že ho nezavřou hned na poprvé. To by ho možná fakt nakoplo. Neumím si ani představit, jak by to tam zvládl, je to takový ten typický metrosexuál. Pravdou je, že si ho ani nikdo v rodině neumí představit normálně makat .
|
Alraune | 129596 |
28.1.2015 10:14:25
Nezavřou, ale bude v podmínce a to spousta lidí už prodávat přestane.
|
Luc. | 57250 |
28.1.2015 10:14:19
Za prodej drog nezavřou? Aha A ani podmínku by nedostal?
Uf. To je těžký. Jen uvažuju co bych udělala já. Na ulici ne. Co pomoci najít mu podnájem a ať se živí a stará sám. Já nemám představu, ale on si vydělá prodejm trávy tolik, že by zaplatil nájem a živil a šatil se sám? |
Zuzaniela | 76377 |
28.1.2015 10:12:02
Carollyn - přesně jak píšeš
|
někdo | (IP adresa: 46.23.50.11) |
• |
28.1.2015 10:11:12
Můj nejlepší kamarád řeší už několik let podobnou situaci. Jenom s tím, že jeho syn drogy bere a zřejmě i prodává (přiznal to dvakrát, když mu bylo zle). Dělá dluhy, kamarádovi z bytu ukradl cenné věci, včetně jediné památky na dědečka. Nakonec pomohlo nechat ho na ulici s tím, že se může vrátit jedině když se bude léčit. Pár dnů přežíval někde v kanále, pak přišel s tím, že půjde na léčení. Bohužel není možné ho vzít a hned odvést do léčebny, nemají místo, takže byl skoro měsíc doma a čekal na příjem. Podmínka byla jasná - vyjdeš z bytu nebo sem někoho pustíš a letíš... Býval to úžasný kluk, teď je z něho troska.
|
kambala nakopávačka štěňátek | 118391 |
28.1.2015 10:07:30
Luc, tak většinu lidí a) na poprvé nezavřou, b) aby je zavřeli, museli by udělat něco fakt echt hnusného a pak nastává c) že se zapojí do kriminálního podsvětí desektrát tolik, protože ztratí možnost mít normální práci
|
Zuzaniela | 76377 |
28.1.2015 10:03:31
Zorko, to ona už chodí. Jen jsem potřebovala poradit, co s tím klukem.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.