Já jsem zkoušela používat např: prosím ukliď si ten talířek do myčky...syn občas uklidil, občas ne..když ne, tak jsem zopakovala a on se pak jednoho dne zeptal PROČ (3,5 roku), tak říkám, no aby tady bylo čisto a uklizeno a mohli jsme dát umýt nádobí v myčce...ale mně to nevadí, že tu nebude čisto....já na to, ale mně to vadí..a on na to...tak si to ukliď :) byla jsem v šoku a přiznám se, že jsem váhala, zda mu dát přes pusu, že je drzý a nebo se rozesmát ..ovládla jsem se a vymyslela v cukuletu, že když to uklidí on, pomůže mi tím a budeme si moci spolu hrát (a někdy jindy zase si dát pití nebo něco prostě dělat spolu)..v 9 z 10 případů to zabere...v tom 1 případě říká, že mu to je jedno, že to "nabízené" nebudeme dělat, že on si chce dělat...a uvede něco svého...pak buď tedy řeknu dobrá, uklidím to sama a když za chvilku něco chce, tak připomenu, že nemám čas, že mi nepomohl, že te´d uklízím sama...no a někdy přistoupím až k němu a důrazně zopakuji a pohlédnu přímo do čí, že chci, aby si to po sobě uklidil, nestalo se, že by to neudělal....ale že by sám ochotně od stolu vstával (4 roky nyní) se stává málokdy :) ale občas se to stane, tak uvidíme
Předchozí