Tomáši, nedávno se na toto téma vedla dlouhá diskuze. Jak jsem psala i tam, tak trvám na tom, že doma rodit ne. A to jen pro jeden prostý důvod. Co když bude miminko nebo maminka okamžitě potřebovat transfúzi, ventilátor, kyslík, inkubátor nebo jiné potřebné lékařské zařízení? Co potom? To přece u domácího porodu není u ruky. Mnoho lidí se do mě obulo, že jsem netoleratní, ale já jsem toho názoru, že tolerantní jsem, ale v oblastech, které se týkají svobodné volby,sexuálního zaměření cítění, vyznání, rasy apod. U porodů doma jsem opatrnější a to z prostého důvodu - maminky zde mají zodpovědnost nejenom za sebe. Stejně tak například nemohu být tolerantní k ženám ,které nepovolí vlastním dětem transúzi krve apod. Prostě slovo "tolerance" není na místě v situacích, kdy se může (a nemusí) jednat o něčí život. Jsem ale toho názoru, že by žena měla rodit, aby se cítila dobře, tzn. v příjemném prostředí, se zaškolenými asistentkami ale v lékařském zázemí. A měla by mít volbu, jak che rodit, v jaké poloze apod. To by se mělo především zlepšit, říká to zdravý rozum, nikoliv pouze pocit.
Předchozí