Ono s těmi věcmi, které musí být tak a nejinak a nejede přes to vlak, to bude všelijaké. V době, která není tak vzdálená, byla přítomnost otce u porodu sci-fi, miminko v posteli maminky sci-fi, samostatné pokoje s příslušenstvím sci-fi.... a ejhle, dneska je to jinak, a ono to jde, a ono se při tom neumírá. Kdyby byl někdo zmínil před dvaceti nebo kolika lety, že chce mít u porodu tatínka, tak by se na něho "vědoucí" lékaři a sestry dívali jako na blázna z jiné planety. Stejně, jako se teď většina dívá na ty, kdo chtějí porod bez zbytečných zásahů, v poloze, kterou si maminka vybere, neodnášení děťátka, bez tlumení bolesti, nebo nedejbože porodit doma...
Myslím, že spousta těch věcí, co takzvaně "nejdou" jsou jen výrazem neochoty zdravotníků vycházet svým klientům vstříc a myšlení v "zaběhaných" kolejích. Já vím, že to mají těžké, ale kdo nemá? A za dvacet dalších let se ti samí, kteří dnes tvrdí, že to "nejde" budou možná chvástat svým pokrokovým přístupem k porodům
Nejvíc mi vadí ta neochota vůbec o něčem diskutovat a aspoň na chvilku opustit své zaběhané myšlenkové stereotypy. Aspoň pro tu diskusi. Bohužel pánové doktoři ve spolupráci s paní Jílkovou předvedli tu aroganci v plné síle.
Nevadí mi, že na věci mají určitý názor, ale velice mi vadí, JAK ho prezentují a že nejsou ochotni připustit něco, co za dvacet let možná bude takovou samozřejmostí jako dnes otec u porodu a rooming-in.
Předchozí