vážený, nevím, kde jste rodili své první dítě, ale píše se rok 2008 a myslím si, že v každé porodnici už funguje úplně jiný systém, než vy tady popisujete. Tato "traumata" se týkala našich matek, dnes vše funguje úplně jinak. Porodní pokoje jsou příjemné, rodička nemusí rodit na zádech s nohami ve třmenech, nemusí přijímat klystýr apod.
O indukci císařského řezu s vámi nehodlám polemizovat, ani jeden z nás není porodník LÉKAŘ, takže nemáme právo soudit, zda je vysoké procento císařských řezů nutnost nebo lenost (?) lékařů.
Píšete o zádumčivém šeru a nepohodlnosti při domácích porodech. Máte pravdu, není středověk, souhlasím s vámi, že porod doma, co se týče organizačních potřeb, je pro ženu určitě náročnější, než se nechat zavézt do porodnice.
Teď jde ale o to, zda si to ta žena opravdu zvládne vše zajistit, že...
Zrovna předevčírem byla diskuse na ČT1 na toto téma. Byly zastoupeny obě strany, ale to, co blábolily zastánkyně domácích porodů, nezlobte se na mě, ale takové tmářství, neobjektivnost, neschopnost práce se statistikou, když ji používám jakožto argument - prostě mi milé dámy připadaly jako nějaké sektářky, zfanatizované svou myšlenkou, které mají našprtané poučky a rádobyargumenty a neumí nic, než je jen papouškovat.
Nebyly schopné odpovědět ani na jedinou položenou otázku přímo, vždy se oháněly jakýmisi články a příručkami, aniž by vlastně cokoli rozumného sdělily.
Akorát se za každou cenu snažily "nachytat" tu maminku, která vypověděla svůj příběh o záchraně jejího života v porodnici.
Jak správně podotkl primář porodnice - fyziologický porod je nebezpečný mýtus. I vše, co se zdá být v maximálním pořádku se může během vteřiny změnit v život ohrožující stav, který porodní asistentka kdesi doma v ložnici, nemůže zvládnout.
Už jen ten fakt, že je tam sama (možná s manželem, kamarádkou...), kdežto v porodnici může naběhnout tým lékařů a sester...
U porodu nejde primárně o to, aby z něj matka měla příjemný zážitek. Porod je o tom, porodit dítě, dostat jej z matčina těla. Samozřejmě, bylo by fajn, kdyby to bylo pokud možno co nejméně bolestivé a aspoň trošku příjemné.
V prvé řadě ale MUSÍ být zajištěno bezpečí pro matku a dítě.
My v Ostravě-Porubě máme dost dobře zařízenou porodnici, krásnou, novou. Já už jsem tam rodila. Ačkoliv bylo zrovna narváno a měli stop stav, nesetkala jsem se s žádným příkořím nebo nepříjemnostmi ze strany jak lékařů, tak sester či jiného personálu. A to jsem tam strávila před porodem 2,5 dne, po porodu dalších 5 dní.
Pokoje se mi líbily, ale nejdůležitejší pro mě byl fakt, že je tam perfektní neonatologická jednotka, že je vždy při ruce anesteziolog, že se může okamžitě jet na sál, když je problém. (což byl).
A když na to příjde, pro mě, bylo důležité to, že lékaři budou dělat maximum pro to, abychom byli já a můj chlapeček v pořádku. A jestli u toho budu muset mít nohy přivázané třeba u stropu, to už mi bude jedno. Jsem dospělá žena, s "nepříjemným" zážitkem se dokážu vyrovnat. Nedokázala bych se ale vyrovnat s tím, že by mi miminko umřelo doma, při rádobypřirozeném porodu, kvůli mé blbosti.
Předchozí