Martino, bohužel vás musím vyvést z omylu. Tyto praktiky se stále rutině dějí. To, že Ostrava je krajské město, které dalo finance na rekonstrukci porodnice ja sice krásné. Ale já ve své porodnici to štěstí nemám. Naše rodičky rodí na lůžku na zádech ev. v polosedě, jak komu vyhovuje, ale jinou polohu porodní box neumožňuje. Rekonstrukce se z finančních důvodů nekoná, porodní boxy jsou velké tak 2x4 metry, uprostřed je porodní lůžko a těch 50 cm po stranách je jentaktak aby se vešel otec k hlavě rodičky, na druhé straně porodní asistentka, u nohou porodník a ještě dětská sestřička, která přebírá dítě. K tomu CTG, rozvod kyslíku, stoleček s nástroji, umavadlo, lavor na placentu a další spousta nezbytností. Výhřevné lůžko pro novorozence se tam opravdu nevejde, takže ošetřování novorozence probíhá v jiné místnosti. A i kdyby se vešlo, tak máme jen jedno a nelze jej vozit z porodního boxu do boxu.
V Motole jsem byla v porodnici před pár lety a ty boxy tam byly ještě menší, přepážky mezi nimi nebyly pevné, ale plastové jako šoupací dveře. Takže soukromí žádné.
Viděla jsem fotky z porodnice v Plzni, vypadá to nádherně, porodní pokoje dostatečně velké s vlastní vanou, sprchou, záchodem, porodní stoličkou, míčem atd. jenže takhle vypadá i v r. 2008 menšina porodnic.
Předchozí