neplácám, to je hlavní problém porodů v porodnici vs. doma.
Odbornost lékaře porodníka se shazuje jeho brutalitou a nelidskosí - naopak porodní asistentka nutně musí oplývat neskutečnou empatií, která je nám tak sympatická, že si necháme vsugerovat, že porod doma je naprosto v pohodě, ktežto v porodnici nám nutně musí ublížit????
Já rodila ve fakultní porodnici, byly tam fofry a nikdo mi nijak neublížil. A to jsem tam zacláněla dva a půl dne, kvůli nepostupujícímu porodu. A dělali jsme vše pro to, aby porod postupoval, měla jsem jak svou oblíbenou hudbu, byla tam porodní stolička, byl tam balon, chodila jsem do sprchy. Byli jsme na pokoji s manželem sami, akorát mě každou hodinu kontrolovali, jak to vypadá. Čili to, co by dělala i porodní asistentka.
Nebyla jsem nervozní, nebála jsem se, nebyla jsem stresovaná, s lékaři jsme laškovali. Čili nic, čím by se vůči mně porodnice mohla nějak provinit a poškodit kvalitu porodu.
Naopak, velmi nervní bych byla doma, kdy bych nevěděla, co se děje a proč nerodím. Porod nakonec skončil císařským řezem, kdy nám lékařka (mimochodem velká kapacita!) řekla, že malý měl moc velkou hlavičku a že bych ho nevytlačila.
Byla by toto porodní asistentka bez přístrojů schopna zjistit???? A jak by řešila, kdy by dítě sestoupilo do porodních cest a dál už to nešlo??? Jak by ho ze mně vyndala??? Anebo bychom na poslední chvíli volali sanitku a nechali doktory, aby na své riziko spravovali to, co někdo zanedbal??
Mimo jiné se tady řeší i to, že porodní asistentka i matka, rozhodující se rodit doma, nenesou žádnou právní odpovědnost za problémy, které mohou nastat. Kdežto lékař ji má. Za oba, matku i dítě.
Předchozí