Arlette, pracovala jsem v nemocnici šest let, byla jsem zvyklá na nemocniční prostředí i personál... a přesto, když jsem jako těhotná začala pátrat po vhodné porodnici, cítila jsem při každé návštěvě skoro nezvladatelný fyzický i emoční blok. Prostě to nešlo a musela jsem si přiznat, že ani sebelaskavější personál a sebelíp vybavená porodnice mi nedá to, co potřebuji ke svému porodu nejvíc. Intimitu. A věděla jsem taky, že v tomhle psychickém rozpoložení a s nespolupracujícím tělem jsem na nejlepší cestě k problematickému porodu a ke komplikacím, které zvyšují riziko pro mě i pro moje miminko. Vědomě riskovat zdraví a život svého miminka? Taky jsem si říkala, jako ty, že do toho bych vědomě nešla. Tak jsem začala hledat jiné cesty. Když jsem si pak následně zjišťovala možnosti a rizika při porodu doma, byla jsem v šoku, protože zkušenosti žen z zemí, kde se doma přirozeně rodí a objektivní srovnávací studie neprokazovaly větší rizikovost domácích porodů ani pro matku ani pro dítě. Nicméně, i při porodu doma se mohou stát zřídka se vyskytující komplikace, které se doma opravdu nevyřeší. Stejně jako při zvažování porodu v porodnici, i tady jsem si musela přiznat, že vědomě riskuju život i zdraví. Byla to prostě volba, kdy na jedné straně je velká pravděpodobnost komplikovaného porodu s následnou nutností lékařských zásahů, s možností, že půjde i o život či zdraví... nebo na straně druhé velká pravděpodobnost, že v prostředí, kde se cítím dobře a bezpečně, porodím přirozeně a přirozenou cestou... ovšem s rizikem, že pokud náhodou zrovna u mě či u dítětě dojde k těm zřídkavým komplikacím, riskuju život a zdraví. A nezbývá, než zvážit všechna pro a proti, vyplývající z konkrétní osobní a neopakovatelné situace... a nést za takovou volbu následky. Ať už proběhne porod v porodnici či kdekoli jinde.
Pokud bude existovat společenské nastavení a nátlak ze strany lékařů, kdy téměř všichni automaticky považují matku rodící doma za pomatenou blbku a potenciální vražedkyni svého vytouženého miminka, na kterém jí samozřejmě vůbec nezáleží, pak má matka, snažící se zvolit pro sebe i své miminko tu nejbezpečnější cestu, velice ztížené podmínky. Volba pod tlakem prostě není dobrá volba. Takže já jsem ráda, že se témata na Rodině kolem problematiky téhle volby pořád "točí".
Naprostá většina žen doma sice nikdy rodit nebude, ale zase tvoří právě onu "společnost", která by měla umět volbu jiného člověka prostě lidsky i profesně přijmout :o)
Předchozí