mělo to být rýpnutí, a proto tě jistě překvapí, že můžeš mít i pravdu
Mám kamaráda gynekologa-porodníka a ten je PRO, aby to u nás fungovalo alespoň přibližně jako v zahraničí. Aby se už před porodem dělily rodičky na nízkorizikové a těm byla nabídnuta odborná asistence porodních asistentek, a pak jakýmkoliv způsobem rizikové (ať ze strany matky či dítěte) a ty by byly pod dohledem lékařů. Musí samozřejmě fungovat systém provázanosti lékařské péče, aby ty, z nízkorizikových, u kterých by se vyskytly komplikace, mohlyi být bez zbytečných časových prodlení ošetřeny lékařem. A aby i nízkorizikové měly právo rodit s lékařem v nemocnici, pokud by se na porod v porodních domech či doma necítili (v některých zemích si nízkoriziková rodička rodící v nemocnici tuto péči musí zaplatit, protože tam vlastně nemá co dělat - do nemocnic se sousřeďují na pojišťovnu pouze patologie). Porod doma či v porodním domě vždy bude menšinová záležitost většinu nehrožující, tak stále nechápu, proč s tím má kdo problém. Nebo mám snad uvěřit, že tobě jde o mé dítě více než mě?
Jestli myslíš, že ženy rodící doma si přečetly jednu příručku, řekly si fajn, to splňuju, jdu rodit doma, tak jsi buď nic nečetla nebo jsi to nepochopila.