Kamilo, je skvělé, že jsi měla možnost zažít tak nádherný porod i v nemocničním prostředí. Kéž by tu možnost mělo více dalších žen. Já například ve stejné porodnici zažila jako prvorodička klasický medikovaný porod se "zachráněným" dítětem na konci.
K těm extrémním pólům - já bych to neviděla tak černě. Nevšimla jsem si, že by zastánkyně přirozených porodů (aspoň většina těch, které tady diskutují), dělali ze všech lékařů manipulativní parchanty. Je pravda, že takových je mezi porodníky docela dost, ale vím i o čestných výjimkách. A určitě je i dost takových, kteří si absurditu současného systému uvědomují, ale jedou v zajetém stylu svých starších (nadřízených) kolegů a potřebují tyhle impulzy zvenčí, od nespokojených rodiček, aby začali i oni pracovat na změně.
Na druhou stranu, při čtení této a podobných diskuzí se mi zdá, že kromě tradičních výkřiků typů "šílenkyně, hazardérky, myslí jen na svoje pohodlí" se objevuje stále více žen, zastávajících názor "doma bych nerodila, ale uznávám, že je to každého věc a každá žena by měla mít právo volby". A to ve mně udržuje optimismus a víru, že má smysl v téhle osvětě dál pokračovat.
Předchozí