Tak kliesta skutocne mozes chytit hocikde. Ja som chytila kliesta u nas na zahrade. Aby bolo jasne - zahrada ma asi 6x15 metrov (a na tomto kusku je napchata trava, nejake mensie stromceky, jedna ceresna, zivy plot, par trvaliek a vydlazdena terasa - takze ziadna divocina), byvame v radovke, naokolo v nasej stvrti je husta zastavba. Cely den som bola doma, iba som vesala vonku pradlo a zbierala ho, ked bolo suche. Pri zehleni prave pozbieraneho pradla som pocitila, ze ma nieco svrbi na zapasti a pozrime ho! Hnusak kliest!!! Prave sa s chutou zahryzol, este nebol nacicany... kde sa v tejto civilizacii nabral, skutocne netusim.
Takze pozor, niekedy mozete chytit kliesta aj v trave pred vasim domom/panelakom...
A ked uz tu pisem - v diskusii na inom serveri som citala o odstranovani kliestov toto
Zakladom su dlhe nohavice, ponozky. Pozriet hned, ako pridete domov. ak najdete kliesta, zoskrabnut tupou hranou noza. Aby sa nestihol "vyvracat" do rany - infekcia nie je v jeho ust. organoch, ale vnutornostiach. Ak ostane hlavicka, tak to nevadi, vyhnisa. Ta nie je infekcna (toto mam zo zdravo skolenia, od lekara, ktory okrem praxe na ARE a pod. ma certifikaty zo skoleni prvej pomoci vo prirode, z Belgicka). Akekolvek krutenie je zbytocne (nema na sosaku zavit), len ho podrazdi, a uz vobec nie polievat olejom, ako sa to kedysi robilo. Najvyssia infekcia hrozi tam, kde je vela prenasacov (drobnych lesnych hlodavcov).
Tak ziadne starosti s kliestami!
Předchozí