ad orgasmus: naprosto souhlasim s tim, ze v clanku, ba ani filmu, se netvrdi, ze prirozeny porod vede k orgasmu
ad x hodinovy porod: a od kdy vlastne ten porod pocitate? porod zacina ve chvili, kdy jsou pravidelne kontrakce po peti minutach a to nejmene jednu hodinu. muj prvni porod trval 3 hodiny. ovsem od prvni kontrakce asi 27hodin!
ad bolest: bolest neni meritelna, tudiz nelze rici, kdo ma vetsi bolesti. pouze dle liceni se daji odhadovat subjektivni pocity osoby, jez si vztahujeme na sebe. jedinym meritkem je totiz nese vlastni vnimani bolesti.proto myslim, ze predhanet se v tom, kdo mel horsi porod je hloupe.
ad prirozheny porod: je veci kazde, jak se rozhodne rodit. pokud chce cisare, je to zenina volba. nicmene jsem zastancem prirozenych porodu. priroda je velmi mocna. obcas zapominame na to, ze nerozhodujem jen za sebe, ale zjm. miminku NARIZUJEME jak se ma narodit. bez umelych zasahu, jako je napr. protrzeni plodovych obalu lekarem, si tuto cestu ridi dite samo.
ad domaci porody: obdivuji zeny, ktere k tomu maji odvahu. nicmene z vlastni zkusenosti mohu rici, ze u zdraveho tehotenstvi je temer vzdy celkem dost casu se do porodnice dostat. muj druhy porod zacal jako uzasna idylka. byla jsem klidna, stastna a dokonale pripravena poslouchat sve telo. a opravdu jsem zapomnela na vselijake porady jak to ma a nema byt a poslouchala. do porodnice jsme se chystali na "posledni chvili". kontrakce byly po trech minutach, odtekla plodova voda a... zacala jsem mit obavy a vyhledavat nikoli polohy vhodne k sestupu ditete, ale presne opacne. tak, aby se vse zpomalilo. bolesti byly silene a byly stale, ale miminko, ac jsem jiz byla otevrena, nesestupovalo.
po 4 hodinach niceho, jen bolesti (odlisnych od kontrakci) byl konec s prirozenym porodem. musel nastoupit oxytocin...
to, ze se porod zastavil a deloha prastala dite posouvat deloznim kanalem nas usetrilo cisare a pravdepodobne i zachranilo dite. dcera totiz mela 2x otoceny pupecnik kolem krku. (pri preventivnim podani oxytocinu -stale nekde praktikuji, by se porod nezastavil. tisen plodu by zaznamenal monitor a nasledovala by akutni sekce).
ad temer vzdy: temer proto, ze nikdy nevime co se muze prihodit -mym pranim by bylo zaridit porodnice tak, aby mohly simulovat domaci prostredi. nastesti nekde uz je personal naprosto flexibilni potrebam nas rodicek