Tak můžu potvrdit, že klíště se dá opravdu chytit kdekoliv. Dnes jsem jedno našla zapité a to jsem v lese vůbec nebyla. Včera jsem jen chvíli zalívala květináče na zahradě (ve městě) a dnes obírala odkvetlé květy petunií z oken. Tak z jedné této činnosti se na mě prostě objevilo. A to jsem si bláhově myslela, že klíšťata jsou jen v lese..... Tam jsme ale byli minulý týden s rodinou a známými a když jsme po procházce usedli do hospůdky na kofolu, začali jsme na sobě postupně každý zjišťovat neuvěřitelné množství lezoucích a už i přisátých klíšťat. Strašně moc jsme jich stihli ještě setřepat, ale zapitých měl každý tak 10-12, což mě úplně ohromilo. Jeden tip na odstraňování klíšťat jsem slyšela loni: že po nakapání desinfekce se má vzít vatová tyčinka do uší, přiložit na klíště a vytočit. Do té vaty se zamotá a krásně se pustí. Vím, že se to nemá potírat tukem, ale jak jsme byli obsypaní těmi klíšťaty, vzala jsem lesk na rty, který se nanáší takovou tou tyčinkou s houbičkou na konci a tím jsem všem 8 lidem postupně všechna klíšťata vytočila. Šlo to úplně perfektně, taky možná proto, že nebyla ještě dlouho přisátá, ale stačilo dvakrát zatočit a bylo pryč....
Předchozí