Moc vám oběma a vlastně všem maminkám držím palce. Já mám dítě s Touretteovým syndromem (kombinovaná vokální a mnohočetná motorická tiková porucha+ OCD a poruchy pozornosti)...co chci napsat je , že my- jako matky se naučíme s našimi "zvláštními" dětmi žít a milovat je jako nikoho jiného...ale nejtěžší je ten boj s okolím. To je myslím to, co musíme řešit. Vy na obrázky nevěříte, ale přistoupíte na tu hru...za důvěru dcery to přece stojí.Dávno bych se vyrovnala se synovou diagnozou nepotkávat se neustále s tupými, hloupými lidmi a jejich narážkami a pohledy (dokonce i ze stran dr.)...Proto si myslím, je ten život s nějak postiženým dítětem tak těžký...
Asi před rokem jsem viděla pořad o autistech. Nebylo to na české TV...byla tam žena autistka. A popisovala to co se udává v jejím mozku, proč se chová tak jak se chová...byla 9 let na psychiatrické klinice pod velmi silnými léky, protože její psychiatr se ji zeptal, zda slyší hlasy a ona si v duchu pověděla:"Co je to za hloupou otázku jasně, že slyším hlasy. Nejsem přece hluchá."A tak mu popravdě odpověděla, že hlasy slyší, dokonce i více najednou a lékař ji vyhodnotil jako těžkou schizofreničku... Proč jsem si to vybavila..Evi psala jsi o dceři jak nosí sluchátka na uších...ta žena tam popisovala, že její mozek funguje jinak. To co my vnímáme jako zvuky pozadí, náš mozek je vyhodnotí jako nedůležité - např. auta na silnici, nebo zvuk řeky, tak autisté jej slyší velmi silně.. a nedokáží se od něj odpoutat, MŮŽE JE DĚSIT- možná proto dcera sama sebe takhle chrání od těch "křičivých, rušivých" zvuků...To povídání autistické ženy bylo velmi zajímavé...dodnes se s autismem potýká a má problémy se soustředěním, ale vychovala 3 děti. Jezdí po světě a pomáhá rodičům autistických dětí, aby pochopili co se to vlastně s jejich dětmi děje...Já vím, že u některých je i určitý stupeň retardace apod. ,ale bylo zajímavé vidět, že nejvíc škody napácháme tím nepochopením...možná jen něco neumí vyjádřit jako my ...
Proto pozdravujte svoje dcery a... JÁ VĚŘÍM NA OBRÁZKY