jak si tak čtu, kolik z vás to má stejné jako autorka, docela mě jímá děs. Ne proto, že to máte doma tak blbé. Ale proto, jaké "žhavé" máte doma vztahy.
Já si svého muže brala po pěti letech vztahu a to pořád ještě z lásky. Po čtyřech letech jsme na svět přivedli miminko, teď druhé. Opět z lásky. Manžel má dvě zaměstnání a dodělává školu, ale i přesto mi s domácností a dětmi pomáhá - z lásky. Já se jemu naopak snažím usnadnit tu jeho dřinu třeba jen drobnůstkami, že mu šoupnu do tašky do práce nějakou dobrůtku nebo na papírku napsáno Miluji tě... prostě aby věděl, že to dělám z lásky.
Život je složitý, my si ale pomáháme. Každý toho má dost. Není to o rozdělení: to je tvoje a to moje práce. Domácnost je přece společná a děti taky, ne??? Dobře, on vydělává, já jsem zase každé dítě tři dny rodila. Nikdy nejde srovnat, kdo přináší více obětí.
A když v rodině nastane taková situace, že si vyčítají, že není uklizeno, navařeno, vypráno... U nás to prostě dělá ten, kdo má čas a sílu. Mnohdy jsme na tom tak zle oba, že se prostě neuklízí (stejně s tím naším tříletým capartem má vše krátkou životnost).
Snažíme si život usnadňovat chytrými spotřebiči, chtěla jsem sušičku a štěstí se na mně konečně usmálo. Manžel dostal mimořádné prémie, šel a koupil mi ji, neřekl, to jsou moje prémie za to, že jsem tři měsíce dřel nonstop, teď si je užiju. On si je užije tak, že ví, že mi ušetřil práci, já budu míň unavená a můžeme si v čase, který jsem dříve trávila sušením a žehlením prádla, udělat chvilku pro sebe.
Partnerství je o tom, že si pomáháme, že se snažíme jeden druhému z lásky co nejvíce usnadnit život. Že si stojíme oporou a podržíme jeden druhého, když jsme na dně.
A ne se jenom deptat, dělat dusno, snažit se mít nad druhým navrch, z pozice jakékoliv síly. To pak přece nemůžete říct, že toho chlapa máte ráda... A to je asi špatně, ne?? Žít s někým, s kým si pořád ubližujeme. Život nejde žít na zkoušku. Život je velmi krátky na hádky a bitky. A potom opravdu zbývájí jenom srdceryvné články o obětování rodině....
A přitom je to tak snadné. Dobře si vybrat partnera, se kterým chci žít. Společně nastavit pravidla, za kterých bude náš rodinný život fungovat. A pak už jenom společně žít.... ne přežívat
Předchozí