Kohnová: tak třeba já už si nikdy nezažiju takový pocit štěstí a pohody, který jsem před dítětem měla. Není to o tom, že bych si NECHTĚLA užívat dítěte; však taky jsem považovala rodinu, manželství, děti, za nejpodstatnější věc v životě. Ale s dnešní zkušeností bych si ten bezdětný život ještě o rok, dva prodloužila, protože já si prostě užívat už nemůžu. Aspoň zatím, a výhledově ještě hezkých pár let, jestli vůbec kdy. A nad to se musíme smiřovat s vědomím, že prosté rodičovské přání - abychom viděli své dítě šťastné nebo spokojené, samostatné, v životě úspěšné se vší relativitou toho pojmu - toto přání nemusí být naplněno.
A i když stav před pár lety nebyl tak vyhrocený jako dnes, nebylo pro mě mateřství takovou pohodou, v jakou jsem věřila. Zcela chápu, že lidé si chtějí užít - něčeho, co je láká a co jim už s dítětem může být odepřeno (aspoň na několik let). Je nesmysl myslet si, že s dítětem jde dělat všechno jako dřív, dítě není naše hračka, abychom ji tahali, kam se nám zamane - musíme taky dítěti nechat prostor na jeho přání a potřeby. Ale zrovna tak je nesmyslné myslet si, že žena (na kterou zpravidla! stejně spadne největší kus povinností a omezení spojených s rodičovstvím), že žena má jediné touhy - otírat pokakané zadečky, žvatlat s miminkem a chodit s dítkem na pískoviště. Ano, v jisté fázi k tomu může nazrát, ale prostě není to JEDINÁ touha žen obecně.
Myslím, že život se dá prožít různě, určitě lze mít snahu např. dělit péči o mimčo tak, aby se on i ona vystřídali s různými volnočasovými aktivitami, přivydělávat, aby měla na toužené luxusní výrobky, nebo na některé typy aktivit brát dítě - v rámci rozšiřování obzorů - sebou. Ale nejde to vždy a za všech okolností - kolik manželů se vzpěčuje nějakému dělení povinností, kolik okolností může zabránit dostatečně vysokému příjmu, kolik aktivit existuje, které se opravdu s mrňousem dají dělat jen těžko - a když, tak jen trpně přihlíží a samo nemá v tu dobu aktivity rozvíjející jeho osobnost, tedy nedá se provozovat v té míře, ve které by se dala provozovat "za svobodna".
Předchozí