Vlad, s tim naprosto souhlasim. Nevim, proc by to melo byt starosti klientek ci pacientek dbat o svoji dustojnost a moznost partnerskeho pohovoru.
Ve vetsich mestech jiz neni problem si vybrat gynekologa, kde popsane pohovory s holym zadkem se nepraktikuji, nicmene jedna podivnost nevymizela, a je bezna naprosto ve vsech lekarskych ordinacich. A to posilat pacienta pres cekarnu s kelimkem s moci nebo papirkem na pocurani na zachod a zpet. Jako by bylo tezky sestre pro tu moc ci papirek na zachod dojit, nebo pozadat moc donest z domova. Kdy se mi to stalo poprve, byla jsem ruda tak, ze se mi kourilo z usi, zatim co sestra vazne nechapala, o co mi jde.
Mam zkusennost z zivota a navstevou zdravotnickych zarizeni v nekolika zemich, vcetne tech vychodoevropskych. Jsem sice relativne zdrava a moc tech zkusennosti nemam, ale troufam se rict, ze je to ryze ceska specialita. Jinde "dustojnost" a "diskretnost" jsou pojmy s pochopitelnym obsahem. Podotykam, ze s financnimi pomery to ma pramalo spolecneho, jedna spise o kulturu sluzeb.
Předchozí