Trochu ti ta logika drhne.
Prevence - samozřejmě, že helmy JSOU součástí prevence. Až dosáhneš svýma osvětovýma kampaněma toho, že jak na sjezdovce, tak třeba na ledové ploše budou všichni dodržovat základní pravidla bezpečnosti, nikdo nebude přeceňovat své síly a každý pojede jen tak rychle, aby se dokázal vyhnout při hrozící srážce, jinak byho vykázali, tak pak třeba budu uvažovat, že helmu nedám - ale možná taky ne, moje dítě na carvech prostě jede rychlejc, než já v jeho věku na Betách nebo něčem ještě horším. A potkání se stromem taky nejde nikdy vyloučit.
Když jsem chodila na školu, strávila jsem jedny prázdniny na praxi na chirurgii v krajském městě. Celý večery jsem byla na ambulanci, kde jsme prakticky nedělali nic jiného, než vyšetřovali děti s rozbitejma hlavama, který to na kole vzaly o kandelábr nebo o hranu chodníku. Ty, co měly kliku, dostaly pár stehů a šly domů. Ty, co měly menší kliku, zůstávaly na pozorování. Jsou ale i takové děti, které kliku nemají a skončí to mozkovým krvácením, a jde to snadno (syn kamarádky zakopl nešťastně ve třech letech na pískovišti a upadl spánkem na betonovou hranu okraje pískoviště; krvácení do mozku...).
Tohle pro mě není nepřiměřená opatrnost. Helma na lyžích, na bruslích (včetně inlajnů) a na kole je naprostej základ.
Jo mimochodem, pokud jde o helmy u dospělých - doporučuju projít si cyklotrasy v Jizerských horách a pořádně si spočítat, kolik je tam velmi čerstvých pomníčků lidí, kteří nezvládli sjezd na kole z kopce a skončili s hlavou ve stromě.
Předchozí