Červánku, četla jsem si příspěvek Jany, na kterou ses zlobila, že mluví o něčem, co nezná a pochopila jsem ho takhle:
-to s těmi VŠ : že sociálně slabé či jinak společensky problematické vrstvy obyvatel častěji řeší rodinnou situaci "odložením" dítěte do DD (případně jim ho seberou...) kdežto v rodinách "vyšší společenské úrovně" (já nevím,jak to mám říct, abych se zas někoho nedotkla, ale dejme tomu uklízečka+nezaměstnaný ožrala je nižší společenská -nemluvím teď o lidské úrovni, vyjímky se samozřejmě najdou kdekoli- úroveň než učitelka+chirurg) je větší pravděpodobnost, že se bezprizorního dítěte ujme někdo z příbuzenstva. Tím pádem je v DD víc dětí, které mají "geneticky" předurčené větší trable v životě a víc dětí, které zažily neutěšené rodinné poměry, špatné vzory chování atd. A díky tomu taky v průměru hůř končí.
-to s tou adopcí: napsala to sice divně, ale já to pochopila i tak, že bezdětný pár, který touží po potomkovi, by si ve své snaze poskytnout někomu svoji lásku měl jako první dítě radši vzít co nejmenší miminko, ne velké dítě z DD a malovat si, jaká budou šťastná rodina - to případné zklamání je o to větší, čím víc se člověk na dítě upne. A větší dítě už je víceméně osobnost s vepsanými vlivy všeho, co ho v jeho dosavadním životě potkalo.
Tak tak. Ale souhlasím, že když to člověk neprožije, má jen teoretické názory, které by v praxi možná přehodnotil.
Předchozí